Situace na D1 je krizová nejen v zimě, zrušme její zpoplatnění, vyzývá lidovecký poslanec

21. prosinec 2018

Doufali jsme, že kalamitní sníh do 16. prosince nepřijde, ale bohužel přišel. Ministr dopravy Dan Ťok za hnutí ANO to řekl ke kolapsu D1 z minulého týdne. Premiér Andrej Babiš (ANO) ministra hájí s tím, že prý jde o problém Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD).

Také podle poslance Víta Kaňkovského (KDU-ČSL) je primárním viníkem ŘSD, připomíná ale, že jeho zřizovatelem a dozorovým orgánem je ministerstvo dopravy, které navíc povoluje dopravní uzávěry.

Petr Hartman: Politici se snaží kolaps na D1 hodit na kamiony

Kamiony blokovaly dálnici D1

Když neporučíme větru a dešti, tak to zkusíme s řidiči kamionů. V tomto duchu se nesou úvahy o tom, jak nedělat z dálnic odstavná parkoviště. Konkrétně v momentu, kdy začne hustě sněžit.

Situace na dálnici D1 je podle něj krizová nejen kvůli příchodu zimy, ale i z hlediska celkového průběhu její rekonstrukce. Kaňkovský poukazuje na to, že úsek dálnice u Větrného Jeníkova byl problematický už v letním období a odborníci upozorňovali na to, že pokud se opravy nestihnou do konce listopadu, tak v zimě nastane kolaps.

„Ministerstvo a ŘSD měly firmu vyzvat, aby přerušila práce, upravila dálnici do stavu, který by byl v zimním období nerizikový, a pokračovala na jaře,“ zdůrazňuje poslanec. Ochrana lidských životů podle něj stojí nad smlouvami i rizikem ekonomických postihů.

D1 zdarma

Kaňkovský vidí problém i v zákonu o veřejných zakázkách: „Jestliže se dopředu vědělo, že firma mívá problémy s termíny, tak systém, kdy podobné stavby soutěžíme pouze na cenu, je velmi problematický.“

Zablokovaná dálnice D1. Někteří řidiči strávili v kolonách noc, situaci komplikují kamiony

Dálnice D1

Dálnice D1 na Vysočině byla celou noc i ve čtvrtek ráno sjízdná jen s velkými problémy. Řidiči stále čekají v dlouhých kolonách ve směru na Prahu i na Brno.

Nevylučuje, že lidovci navrhnou vlastní novelu, s ohledem na závažnost problému veřejných zakázek ale očekává, že s návrhem přijde vláda. „Pokud z její strany nezazní ujištění, že je to priorita, budeme připravovat vlastní návrh,“ upřesňuje.

Lidovci rovněž plánují navrhnout vyjmutí dálnice D1 ze zpoplatnění. „Dopravním značením lze vyjmout úsek mezi Prahou a Brnem z působnosti dálničního poplatku. Vidíme to například i v okolí velkých aglomerací,“ uvádí Kaňkovský s tím, že k tomu osobně vyzval i ministra Ťoka. Ten prý ale zatím nijak nereagoval.

Mezi Prahou a Brnem je až 40 % úseků v omezení, a to po většinu sezony. Připadá nám nespravedlivé, aby řidiči, kteří používají pouze tento úsek, platili plný dálniční poplatek.
Vít Kaňkovský

Nejde ale o populistický krok, není lepší vybrané peníze použít právě třeba na opravu dálnice D1? „Populistické by bylo, chtít vyjmout všechny dálnice. Řidiči zde nedostávají službu, kterou si zaslouží,“ upozorňuje.

autoři: Michael Rozsypal , ert
Spustit audio

Související