Hokej je věda! Jak se chystá led a proč je každá hokejka jiná?

19. květen 2019

Jak vypadá výroba profesionální ledové plochy a jaká voda je k tomu nejlepší? Jak vznikají puky pro mistrovství světa? A proč je každá hokejka jiná?

Nejen takové otázky si položili redaktoři z vědecké redakce Českého rozhlasu a připravili seriál, který během právě probíhajícího mistrovství světa dokazuje, že hokej je nejen sport, ale i tak trochu věda.

Výstroj, led, puky a fyzika

Příprava kvalitní ledové plochy v hokejové hale vzniká už několik hodin před zápasy. Reportér Ondřej Ševčík zjišťoval, jak výroba ledové plochy pod dozorem profesionálních ledařů vypadá a z jakých vrstev se skládá.

Žádný zápas mistrovství světa v hokeji se neobejde bez české účasti. Z Česka totiž pochází hrací puky. Redaktor Dan Mrázek se vydal do Kateřinic na Valašsku. Právě tam puky vyrábí jedna rodinná firma.

Poslouchejte unikátní sportovní rádio Radiožurnál Sport:

  • od 6:00 10. – 26. května
  • na webu Radiožurnálu, iROZHLAS a v síti DAB+
  • 40 přímých přenosů denně z MS v hokeji i z nejvyšší fotbalové ligy
  • 2 velké rozhovory denně

Kolik hokejistů, tolik hokejek. Špičkoví hráči je mají připravené na míru, takže i kdybychom na probíhajícím mistrovství světa dali na jednu hromadu hokejky všech hráčů, nenajdeme dvě stejné. Čím vším se hokejky odlišují? Prozradí Eva Kézrová.

Hokejisté před padesáti lety nenosili přilby ani na mistrovství světa, ti dnešní mají oproti nim navíc celé brnění chráničů. Martin Srb se zaměřil na výstroj hráčů. Jak se v moderní době měnila a jaký vliv to mělo na hru?

Hokej umí nejen bavit fanoušky, ale může i zatraktivnit hodiny fyziky. Na příkladech z hokeje se totiž dají dobře vysvětlit různé fyzikální zákony. Jaké? To zjišťoval Filip Rambousek.

Poslechněte si celý seriál!

autoři: Ondřej Ševčík , Daniel Mrázek , Eva Kézrová , Martin Srb , Filip Rambousek , jpr
Spustit audio