Sele pro Bushe

14. červenec 2006

Novináři včera zaznamenali, že vážná témata světové politiky, která měli na programu americký prezident a německá kancléřka, zastínil jídelní lístek. Podle agentury AP to prý vypadalo, že "Bush v Německu jednal o Íránu, Severní Koreji, Blízlém východě a o divokém praseti, které bude mít k večeři". Během tiskové konference se k němu neustále vracel. Informoval novináře, že si bude moci z prasátka ukrojit první. V odpovědi na dojem ze severu Německa upozornil, že ještě neviděl to prase. Pak přikývl americkému novináři na doplňující otázku a ta se vztahovala k Íránu. Zklamaně poznamenal: "Myslel jsem, že se chcete zeptat ještě na něco k tomu praseti."

Možná poradci řekli panu prezidentovi , že právě tímto způsobem udělá na Němce dojem. Také je možné, že se prostě doopravdy těšil na večeři. Pak je zde ale ještě znepokojující možnost, že Bushovi už ta velká politika, ve které se dokola omílají stále stejné otázky, ke kterým se rutinně pronášejí stále stejné odpovědi, prostě leze na nervy. Lze to odbýt frází, že politik je koneckonců také jenom člověk. Jenomže tohoto člověka dopravil k seleti na zahradě místní restaurace prezidentský vrtulník amerického námořnictva a světové agentury zaznamenaly, že si ukrojil několik pořádných kusů masa z ramínka a opakovaně avizoval pozvání do Texasu, kde nepochybně také plánuje pohostit německou kancléřku nějakou místní specialitou. Mezi řečí bohužel jistě dojde i na politiku, se kterou novináři nedají pokoj. Jako by někoho zajímala. Pokud jde o Bushe, toho už zřejmě zajímá, co zítra uvaří Putin v Petrohradě. Co na to říct? Snad "dobrou chuť", tím se nic nepokazí.

autor: iho
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.