Sebevrazi a golf

20. srpen 2003

Dvacet mrtvých v sídle OSN v Bagdádu a dalších dvacet, většinou dětí, v Jeruzalémě, to je bilance včerejších sebevražedných útoků. Politici po celém světě hovoří o barbarství a nutnosti pokračovat v boji proti terorismu.

Generální tajemník OSN přerušil dovolenou ve Finsku, americký prezident přerušil partii golfu. Zcela ve stínu teroristických útoků je zpráva, že se do Evropy vracejí jinými teroristy dlouhé měsíce zadržovaní turisté. Svět není, a ani hned tak nebude, příliš bezpečný. Zdá se, že přibývá lidí, kteří si příliš necení vlastního života a ochotně se ho vzdají, mohou-li jiným lidem ublížit. To je vážný problém. Úctu k vlastnímu životu lze totiž těžko někomu vnutit.

Sebevražední útočníci jsou přesvědčeni o tom, že jsou ke smrti vyvoleni, a věří, že je po smrti nemine odměna. Nejspíše se mýlí, z pohledu naší víry je po smrti čeká trest a z pohledu nevěřících je už nečeká nic, ale pokud je o tom neumíme přesvědčit, příliš na tom našem názoru nesejde. Ve světě, který je plný výbušnin, budou muset politici přerušovat partie golfu tak dlouho, dokud lidé odhodlaní vyhodit se do vzduchu nedospějí k poznání, že i na tomto světě je možné učinit něco dobrého, cosi pěkného prožít.

Sebevraha útočícího na civilisty nelze zastavit tankem. Existuje-li vůbec naděje ho zastavit, museli bychom pochopit, co mu na nás vadí, proč nás nenávidí, a odstranit příčinu té nenávisti. Nemusí to být nutně jenom jiná víra. Třeba jim vadí obyčejná bída. Možná by místo pásu s výbušninou také raději nosili golfové hole. Že jich na tomto světě není dost pro všechny? Kdyby nám skutečně vadily ty atentáty, šlo by to zařídit. Něco by to samozřejmě stálo: Zbrojaři by přestali vydělávat na boji proti terorismu.

autor: iho
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.