Sardinský horník dovedl umění čerpat neschopenku k dokonalosti

22. říjen 2014

Itálie jen obtížně setřásá image země, v níž má „dolce vita“ navrch nad tvrdou prací. Deník Nuova Sardegna však reputaci Italů rozhodně nevylepší – přináší totiž rozhovor s horníkem, který dovedl absentérství k naprosté dokonalosti.

„60letý Carlo Cani, který šel v 52 do důchodu, totiž odhalil, že během 26leté kariéry strávil v práci všehovšudy pár dní. „Vymýšlel jsem si úplně vše – ztrátu paměti, bolesti hlavy, hemeroidy a motal jsem se jako opilý, i když v tomto bodě jsem se občas přetvařovat nemusel,“ svěřil se deníku Nuova Sardegna.

Placenou neschopenku prý trávil coby jazzový hudebník. „Nikdy jsem vlastně nefáral,“ řekl Cani.

Za jednu z největších fint prý považuje své smyšlené tvrzení, že trpěl klaustrofobií. Závodního lékaře tím skutečně přesvědčil, že potřebuje nemocenskou, a do dolů Carbosulcis na jižní Sardinii pak nemusel fárat.

Také si jednou pohmoždil ruku a jindy si nasypal uhelný prach do očí. „Míval jsem celé měsíce zabandážovaný krk, abych netrpěl fiktivními bolestmi. Pravdou je, že jsem nechtěl pracovat v dolech. Nebylo to pro mě,“ říká mistr v ulejvání.

Do dolu nastoupil v roce 1980, a z práce odešel s tučným odstupným v roce 1993 poté, co důlní průmysl zachvátila krize. Pak už nemusel simulovat, a v roce 2006 mu byl přiznán plný důchod, ačkoli na něj neměl vůbec nárok.

Horníci v dolech OKD

Caniho pondělní šokující odhalení se ovšem obyvatelům Sardinie nelíbilo natolik, že se raději stáhl do ústraní a přestal s médii komunikovat. „Dřel jsem 23 let pod zemí, abych živil takového parazita,“ zlobil se jeho bývalý spolupracovník Guilio Laconi.

List však připomíná, že toto rozhořčení není zcela namístě. Caniho jednání se totiž příliš nevymyká z všudypřítomného trendu. Podle nedávné studie se 30 procent obyvatel Itálie „hází marod“ v pondělí, přičemž v průměru ročně prostůňou 17 dní, tedy více než tři pracovní týdny.

Studie z roku 2012 dospěla k zjištění, že nejnemocnější jsou obyvatelé Kalábrie, tedy geografické „špičky italské boty“. Ze zdravotních důvodů tam nepracují lidé v průměru 34,6 dne v roce, zatímco nejvíce fit jsou obyvatelé Alto Adige na opačném, severním konci země – tam stůňou jen 15,3 dne v roce.

Ještěže líný horník nalezl slova uznání pro své pracovitější exkolegy. „Pod zemí jsou horníci, kteří si rok za rokem ničí zdraví a jejich mzda je tvrdě zasloužená. Cítím k nim respekt, ale já jsem jiný – jsem prostě hornický jazzman,“ řekl Cani listu Nuova Sardegna.

Zpracováno ze zahraničního tisku.

autor: rma
Spustit audio