S prezidentem už nejsme přátelé. Asi jsem ho dostatečně nepodporoval, říká Štěch

21. prosinec 2017

Předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD) chyběl při jmenování vlády Andreje Babiše na Pražském hradě a pozvání zatím od prezidenta Miloše Zemana nedostal ani na tradiční novoroční oběd s předsedy obou parlamentních komor. „Na začátku jeho funkčního období byly naše vztahy korektní, dokonce o mě pan prezident hovořil jako o dlouholetém příteli,“ říká Štěch.

„Neměli jsme spolu žádný konflikt a dokázali jsme se v důležitých věcech domluvit, hlavně v otázkách zahraniční politiky. Mám pocit, že tomu už tak není,“ dodává.

Štěch se domnívá, že ho potkalo, co některé jiné politiky, kteří prezidentovi dostatečně nevyjadřovali podporu. „Už to pak nejsou ti šikovní a schopní. Asi jsem byl přeřazen do nějaké jiné kategorie, přestože o mně prezident v minulosti vždy hovořil s úctou a doporučoval mi, co všechno bych měl v sociální demokracii dělat,“ uvádí.

Nepříjemná povinnost

Pozvání na slavnostní ceremoniál neočekával, za důležitější činnost považuje zajišťování chodu Senátu. Přiznává ale, že by mu ale nebylo nijak příjemné být při jmenování vlády, která na rozdíl od těch minulých nemá vyjednanou podporu.


Důvod nepozvání je velmi jednoduchý a prostý: vláda bude o důvěru žádat Poslaneckou sněmovnu.Jiří Ovčáček, mluvčí prezidenta republiky

„Když měla vládu sestavovat Miroslava Němcová nebo Bohuslav Sobotka, museli prokázat, že mají většinu. Prezident se rozhodl pro jinou formu a má na to právo. Ale mně se to nelíbí a nebylo by mi příjemné u toho asistovat,“ zdůrazňuje.

Podpoří ČSSD vládu?

Premiér Andrej Babiš

Podle Štěcha je zřejmé, že vláda nedostane důvěru a dojde na druhý pokus, při kterém se bude vyjednávat od začátku. Předpokládá také, že v té době už bude zveřejněna zpráva Evropského úřadu pro boj proti podvodům z vyšetřování kauzy Čapí hnízdo.

„Pro většinu stran ve Sněmovně včetně sociální demokracie je to vážná překážka. A těch problémů je více,“ říká Štěch s poukazem na nahrávky Andreje Babiše, na kterých mluví vulgárně na adresu představitelů ČSSD a jejich obsah nikdy nepopřel.

Štěch upozorňuje i na to, že Andrej Babiš je bývalým voličem ODS a jeho vláda se zřejmě bude chovat pravicově. „Ve finále ale bude rozhodovat poslanecký klub ČSSD, proto vláda získává i ztrácí důvěru ve Sněmovně,“ uzavírá.

Kdo by měl být předsedou ČSSD? Není Senát zbytečnou institucí, jak tvrdí Václav Klaus ml.? Poslechněte si celé Interview Plus >>
autoři: Michael Rozsypal , ert
Spustit audio