S cédéčkem proti terorismu

21. leden 2006

Vědci z Auburnovy univerzity v Alabamě přeměnili běžné CD disky na účinné detektory biologických zbraní. Opatřili je speciální vrstvou, která reaguje na přítomnost nebezpečných látek v ovzduší a zprostředkuje včasné varování při možném biologickém útoku. Technologickou kuriozitu přiblížil na svém webu časopis NewScientist.

Spojené státy americké se stále obávají teroristického útoku. V úvahu připadají i biologické zbraně. Obrana proti nim není složitá, ale její podmínkou je včasné varování obyvatel. Vědci v USA proto hledali cesty, jak vyrobit co nejjednodušší detektory biologických zbraní, které by mohl mít každý doma. Podmínkou byla také nízká cena. Výsledkem jejich snažení jsou CD disky reagující na přítomnost nebezpečných látek v ovzduší.

Detekční CD fungují jenom v počítačových CD-ROM. Mechaniky totiž průběžně kontrolují, jsou-li data vyčtená z disku v pořádku. Když se objeví chyba, okamžitě to zaznamenají. Tohoto principu využívají právě detekční CD. Chyba disku znamená pokyn pro počítač, který na jeho základě spustí alarm.

Američtí vědci opatřili běžný disk speciální vrstvou peptidů nebo bakterií, které reagují na přítomnost biologických zbraní. Normálně je vrstva průsvitná, takže není na povrchu disku vůbec vidět. Při kontaktu s nebezpečnou látkou se však zakalí. Detekce pak probíhá následovně. Počítač průběžně vyčítá data z disku a provádí jejich kontrolu. Jakmile se detekční vrstva zakalí (po kontaktu s nebezpečnou látkou), nemůže čtení dat pokračovat a objeví se chyba, která spustí varovný systém.

Vědci tvrdí, že s malými úpravami se dá jejich detektor použít i pro monitorování chemikálií anorganického původu. Tím by se rozšířila možnost použití detekčních CD. Mohly by například zajišťovat včasné varování při havárii chemických provozů.

Přesto má netradiční nápad několik úskalí. Hlavní problém představuje fakt, že chyba ve čtení dat může vzniknout i jiným způsobem, než jen zakalením detekční vrstvy. Navíc mechanika musí být v neustálém provozu, což znemožňuje její použití pro jiné účely. Alabamští vědci si však svůj vynález už nechali patentovat. Nemusíme pochybovat o tom, že v USA se bude dobře prodávat.

autor: Luboš Veverka
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka