Rváč Hašek

20. květen 2003

Dominik Hašek je po nějaké době opět středem zájmu médií, tentokrát ovšem v roli, která vyvolává rozpaky. Účastníci nedělního utkání v in-line hokeji na pardubickém zimním stadionu popisují, jak si tento idol sportovních fanoušků podal svého protihráče tak, že si pro něj musela přijet sanitka a věc řeší policie.

Vedoucí mužstva, za které Hašek hraje, sice tvrdí, že se nejednalo o nic brutálního ani osobního, nicméně rozhodčí smutně říká, že tak neuvěřitelné a zkratkovité jednání za patnáct let své kariéry ještě neviděl a od člověka Haškova kalibru že by to nečekal. Haškovu pověst by mohl zachránit videozáznam, který prý má k dispozici jeho mužstvo, pokud na něm nebude to, o čem hovoří svědci, že totiž v afektu mlátil protihráče ležícího na zemi zezadu hokejkou do hlavy. Zatím se ovšem Haškovi zastánci videem nepochlubili. Olympijský vítěz z Nagana a držitel Stenleyova poháru byl předurčen k tomu, aby se stal pro mladé lidi u nás příkladem. Je asi škoda, že se po završení skvělé kariéry hokejového brankáře například neobjevil v médiích jako komentátor sportovního dění.

Lze pochopit, když o image pozitivního vzoru někdo nestojí a před osvětou dá přednost soukromí a byznysu se sportovními potřebami či oblečením. Koneckonců toho udělal Dominik Hašek pro sport i pro zvýšení českého národního sebevědomí doopravdy hodně. Lidé, kteří tohoto sympaťáka léta sledovali s obdivem, teď ovšem mají právo postesknout si nad tím, že si pro sportovní vyžití místo hokeje na kolečkových bruslích nevybral raději tenis anebo nejlépe golf. V těchto disciplínách odpadá fyzický kontakt se soupeři, míček nelze odpálit zákeřně a není znám případ, kdy golfista někoho v afektu zmrzačí. Není pak ani třeba přát zmlácenému soupeři brzké uzdravení.

autor: iho
Spustit audio