Rusové začínají pociťovat dopady sankcí. Za dovolenou nebo elektroniku teď zaplatí až o polovinu víc než v lednu

Miliony Rusů se od začátku ruské invaze na Ukrajinu potýkají s důsledky zaváděných sankcí. Přestaly jim fungovat západní platební karty, přes 450 západních zahraničních společností ohlásilo odchod ze země nebo omezení aktivit a některé zboží se stalo nedostatkovým. Na internetu se objevila videa a fotky, jak Rusové masově skupují například cukr a některé další výrobky. Hrozí skutečný nedostatek, anebo jde jen o paniku podobnou té, jakou Češi zažili na začátku pandemie?

Konkrétně v případě cukru leží skutečnost někde uprostřed, vysvětluje zpravodajka Českého rozhlasu pro Rusko Ivana Milenkovičová. Lidé si skutečně dělají zásoby, zároveň ale ruský antimonopolní úřad vyšetřuje největšího výrobce nebo dva velké obchodní řetězce, že cukr uchovávali ve skladech a čekali, až jeho cena kvůli nedostatku ještě vyroste.

Jiná je ale situace u výrobků firem, které ohlásily odchod z Ruska. Tam brzy jejich výrobky skutečně už k sehnání nebudou. Prodejci hlásí, že například u elektroniky firem Apple nebo Samsung mají zásoby už jen na dva až tři měsíce, upřesňuje zpravodajka.

Dovolená jen pro ty nejbohatší?

V důsledku sankcí rostou v Rusku také ceny. Základní potraviny podle statistického úřadu od začátku roku podražily vesměs o jednotky procent. V menší míře vyrostly také ceny hygienických prostředků nebo některých léků.

Čtěte také

Na druhou stranu za osobní auta si Rusové připlatí více než 20 %, domácí elektronika, televizory, ledničky a další od ledna podražily zhruba o 30 až 50 %. Obchody s technikou dokonce odmítají prodej na splátky. A pro ilustraci za desetidenní dovolenou v tříhvězdičkovém hotelu v Turecku Rusové teď zaplatí zhruba dvojnásobek.

Čekání na kartu

Banky prakticky okamžitě po vyhlášení sankcí začaly převádět klienty hlavně na ruské karty Mir. Ty ruských stát už dlouho před invazí prosazoval třeba na výplaty sociálních dávek.

Problémem ale je, že si klienti některých bank musí na vydání fyzické karty delší čas počkat. Některé totiž nemají takové zásoby plastových karet a čipů, takže vydávají v první chvíli jen virtuální karty.

A nejen banky přitom narážejí na ještě jeden problém – na nedostatek kancelářského papíru, který chybí kvůli výpadkům bělidel ve výrobě.

autoři: Ivana Milenkovičová , and | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související