Rusové chtějí mobilizovat dalších 400 tisíc vojáků. Vlastenci jim už totiž „došli“

31. prosinec 2023

Kreml a ruské ministerstvo obrany chtějí pokračovat ve své kampani pro nábor smluvních vojáků. Ruské regiony už od Moskvy obdržely plán náborů pro rok 2024. Kvóty zůstávají přibližně stejné jako letos. Na portálu Faridaily se o tom rozepisuje nezávislá novinářka Farida Rustamovová.

Podle důvěryhodného zdroje, ruské úřady očekávají, že se jim v příštím roce podaří nabrat asi 400 tisíc rekrutů.

Smluvní vojáci jsou na rozdíl od dobrovolníků povinni bojovat až do formálního konce války.

Nejmenovaný zdroj, který se zúčastnil jednání v Kremlu, uvedl, že za vyhledávání smluvních vojáků budou zodpovědné ruské regiony. Masovou kampaň na podporu smluvních služeb v armádě provádějí ruské úřady od jara.

Čtěte také

Hlavní motivací, kvůli které lidé rukují do armády, jsou peníze. Zatímco průměrná mzda je tam asi 70 tisíc rublů, v přepočtu asi 17 tisíc korun, měsíční plat smluvního opraváře v armádě začíná na 204 tisících rublech, tedy téměř na 50 tisících korunách. Tuto sumu dále zvyšuje například účast v útočných akcích nebo zadržení ukrajinské techniky.

Rekruti navíc mají nárok na jednorázovou platbu z federálního rozpočtu ve výši 195 tisíců rublů. V Moskevské oblasti je tento příspěvek mnohem vyšší.

Do války až do konce

Ministr obrany Sergej Šojgu nedávno oznámil, že úřady letos přijaly 490 tisíc smluvních vojáků a dobrovolníků. Smluvní vojáci jsou na rozdíl od dobrovolníků povinni bojovat až do formálního konce války.

Podle místopředsedy Rady bezpečnosti Ruské federace Dmitrije Medveděva tvoří dobrovolníci asi 21 procent narukovaných osob. Ze zdrojů novinářů vyplývá, že pro úřady bude plnění plánu náboru v příštím roce mnohem obtížnější. Situace se přitom liší region od regionu.

Čtěte také

„Lidé, kteří šli do války z vlasteneckých důvodů, došli,“ řekl vysoce postavený zdroj obeznámený se situací v jednotlivých regionech.

Dodal, že současně vzrostly mzdy v civilních a vojenských podnicích. „Pokud si vyděláte 150 tisíc rublů v civilním zaměstnání, nepotřebujete o 50 tisíc víc v armádě,“ cituje Rustamovová zdroj.

Podle informací žurnalistů také docházejí vězni, kteří by byli ochotní jít do bojů. Naverbovaní vojáci jsou navíc lidé z různých oborů, kteří budou chybět v jiných profesích. Vysoké platy v armádě tedy také narušují rovnováhu na trhu práce.

Lze to pozorovat například na železnici. Ruské dráhy dlouhodobě bojují s nedostatkem personálu na stavbách. Deficit pracovních sil se letos ještě více prohloubil, protože dělníci nacházejí lépe placenou práci. V říjnu byla v Rusku historicky nejnižší nezaměstnanost. Bez zaměstnání byla jen necelá tři procenta populace.

Ekonomice chybí lidé

Zatímco prezident Vladimir Putin se těmito čísly chlubí, ekonomové z toho nadšení nejsou. Nedostatek pracovníků totiž brzdí hospodářský vývoj a zrychluje inflaci.

Guvernérka ruské národní banky Elvira Nabiullinová nedávno prohlásila, že v ekonomice prakticky nezůstaly žádné volné ruce a že situace na trhu práce je opravdu akutní.

Čtěte také

Ministr pro hospodářský rozvoj Maxim Rešetnikov zase upozornil, že nedostatek pracovních sil představuje hlavní domácí riziko pro hospodářství. Úřady ale navzdory nedostatku pracovníků udělají vše, aby náborový plán splnily.

„V Rusku jsou desetitisíce občanů, kteří neplatí alimenty, a my jsme je nestihli zmobilizovat. Je jasné, jaký morální charakter tito lidé mají. Ale v armádě budou moci svůj dluh splatit,“ cituje svůj zdroj v článku pro portál novinářka Rustamovová.

Podle Federální soudní služby bylo v Rusku k 1. lednu 2023 vedených bezmála 800 tisíc exekucí o vymáhání alimentů. V příštím roce by mohl být přijat zákon o vytvoření registru dlužníků.

Čtěte také

Náborové kampaně slouží mimo jiné k tomu, že se úřady mohou vyhnout velkým mobilizačním vlnám. Podle novinářských zdrojů z regionů by však úřady preferovaly právě mobilizaci, protože je to pro ně organizačně jednodušší.

Seznamy vojenských komisí a listiny s informacemi o občanech by navíc úřadům mohly organizaci mobilizace zjednodušit tím, že by mohly předvolat vhodné muže, aniž by se to dotklo hospodářství. Když ale regionální úřady navrhly další mobilizaci, shora přišlo rázné odmítnutí, píše s odvoláním na své zdroje Rustamovová pro server Faridaily

Celý Svět ve 20 minutách najdete v audiu, připravili 

Spustit audio

Související