Ruský plyn

2. leden 2006

Ruský Gazprom včera přestal Ukrajině dodávat plyn. Alespoň si to tedy myslí. Aby se tak totiž stalo, musela by Ukrajina uznat, že předloni uzavřená smlouva neplatí, a přestat s jeho čerpáním. Do plynovodu proudí z Ruska o ukrajinskou čtvrtinu objemu méně a důkazem, že se na Ukrajině plyn nadále odebírá, je snižující se tlak v potrubí, zaznamenaný na Slovensku či v Maďarsku.

Zajímavé je, že u nás se podle mluvčího Transgasu nic neděje. Tlak v potrubí se asi na slovensko-české hranici tajemně zvyšuje. V příštích dnech budeme moudřejší, nicméně už dnes je jasné, kdo na rusko-ukrajinský konflikt nejvíce doplatí. Nepochybně ten, kdo z potrubí bere plyn na jeho konci. Tím je i řečeno, že se EU nabídne coby zprostředkovatel smíru. A ten je skutečně žádoucí. Evropa nemá zapotřebí energetickou krizi, která by vyvolala napětí na trhu a růst cen, nemluvě ani o těžko odhadnutelných důsledcích recipročního ukrajinského zvýšení pronájmu pro ruskou černomořskou flotilu. Té se totiž Ukrajina v případě nedohody nezbaví otočením kohoutku.

Nezbývá než doufat, že jsme svědky drsně vedené obchodní války, která nepřeroste v něco horšího. Současně je ale dobré mít na paměti, že to, v co doufáme, je globální obchod. Ten je založen na předpokladu, že na něm vydělají všichni. A na tom, že každý potřebuje každého. To je ovšem současně i důvodem k ostražitosti. Kdo stojí bokem a ty ostatní až tak nepotřebuje, může diktovat podmínky. Za zvýšením ceny plynu pro Ukrajinu bohužel není pouze byznys, ale především politika. Rusko dává Evropě najevo, že na podpoře Juščenka moc nevydělá. Současně se ale ukázalo, že kohoutek lze v budoucnu otočit i na plynovodech a ropovodech, které jsou dnes pouze na mapách projektantů.

autor: iho
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.