Ruský metropolita Ilarion nesouhlasí s duchovními, kteří obdivují Stalina

20. listopad 2011

Druhý muž ruské pravoslavné hierarchie, metropolita Illarion, který nedávno navštívil i Českou republiku, se v posledních dvou týdnech, shodou okolností kolem 94. výročí bolševické říjnové revoluce, několikrát vyslovil k obdivným soudům vůči diktátorovi Stalinovi v řadách pravoslavného duchovenstva.

Metropolita Illarion se na celý problém podíval ve velkém rozhovoru pro známý moskevský list Rossijskaja gazeta, v němž kromě neblahého dědictví stalinismu, zasahujícímu i hlavní ruskou konfesi, mluvil také o vztahu pravoslavné církve a inteligence. Řeč se nejdřív stočila na dnes již proslulé výroky tajemníka Ivanovské eparchie jáhna Vitalije Utkina, které se objevily na Twitteru. Citujeme: „Inteligence je neplodná a pro zemi neužitečná, protože pojem pravoslavná inteligence je vlastně protimluv. Nic takového v tomto světě existovat nemůže.“ Hned po tomto výroku se Utkin otevřeně přiznává ke svému obdivu vůči Stalinovi.

Illarion se přiznal, že v blogosféře se nepohybuje, ale že podobné myšlenky ho šokují. Říká k tomu: „Jak je možné, že někdo ctí svaté mučedníky, a přitom obdivuje Stalina?! To je přece totéž jako vyznávat Jana Křtitele a přitom obdivovat Heroda, který ho nechal připravit o hlavu! Jak někdo může oslavovat jak oběti, tak jejich kata? Já si myslím, že dějiny už k tomu řekly své a nostalgie po stalinismu, tím spíš, zaznívá-li z úst kněze, mně osobně zní svatokrádežně.“

Illarion zauvažoval i nad Utkinovým tvrzením, že pojem pravoslavná inteligence je nemyslitelný protimluv. On sám připouští, že ruská inteligence se na přelomu 19. a 20. století zasloužila o rozkladné procesy v pravoslavné církvi a že to je možná její největší historická vina. Na straně druhé však jiní příslušníci téže ruské inteligence usilovali o návrat k církvi, kupříkladu na stránkách slavného časopisu Věchi, a pokračovali v něm i po revoluci – přes krutý stalinský útlak mířící jak proti pravoslaví, tak proti inteligenci.

Ruský metropolita Ilarion

O dnešním vztahu církve a inteligence metropolita Illarion soudí: „Pravoslavná církev inteligenci potřebuje – inteligenci myslící, otevřenou dialogu, vnímavou vůči křesťanským idejím a navíc schopnou církevní organismus živit vlastními svěžími myšlenkami a představami. Jedině tak se může zrodit opravdu zajímavý a nosný dialog. Nu a o tom, že sama církev potřebuje co nejvzdělanější duchovenstvo, nemůže být sporu,“ říká mimořádně erudovaný metropolita Illarion, který v tomto ohledu může být ruskému pravoslavnému kléru přímo zářným příkladem.

autor: ldo
Spustit audio