Rusko vede jednostrannou studenou válku a Západ na to jen nevěřícně kouká, konstatuje analytik

5. duben 2018

V souvislosti s otravou bývalého dvojitého agenta Sergeje Skripala a jeho dcery došlo k prudkému zhoršení vztahů mezi Ruskem a Západem. Na obou stranách se vyhošťují diplomaté, obě strany tvrdí, že viníkem je ta druhá. Je to nová studená válka, nebo bouřka, která se přežene a za pár měsíců si na ni nikdo nevzpomene?

Od otravy Sergeje Skripala a jeho dcery uběhl měsíc a vztahy mezi Ruskem a Západem jsou výrazně horší než předtím, konstatuje analytik mezinárodních vztahů a bývalý diplomat Vladimír Votápek, který je hostem Interview Plus.

Dá se mluvit o nové studené válce? „Můžeme říct, že to není studená válka tak, jak ji známe z vrcholu konfrontace mezi USA a SSSR, ale musíme přiznat, že to má velmi mnoho z rysů studené války. Pokud to mám říct ve zkratce, tak je to taková jednostranná studená válka – Rusko se chová, jako kdyby byla, snaží se škodit druhé straně, kde může, a ta na to zatím stále ještě nevěřícně kouká, vrtí hlavou a sama sebe omezuje v odvetných akcích,“ shrnuje Votápek.


Můžeme říct, že to není studená válka tak, jak jí známe z vrcholu konfrontace mezi USA a SSSR, ale musíme přiznat, že to má velmi mnoho z rysů studené války. Pokud to mám říct ve zkratce, tak je to taková jednostranná studená válka – Rusko se chová, jako kdyby byla, snaží se škodit druhé straně, kde může, a ta na to zatím stále ještě nevěřícně kouká, vrtí hlavou a sama sebe omezuje v odvetných akcích.Vladimír Votápek

Studená válka podle něho nespočítá v tom, jak spolu dvě strany hovoří, ale v tom, jak se chovají. Vypovídání diplomatů považuje za zcela nedůležitou věc. „Rusko už delší dobu narušuje územní integritu sousedů, chová se velmi agresivně ve vojenské oblasti. Už několik let tu máme provokativní nálety ruských letadel na západní protileteckou obranu, které testují její možnosti. Západ na to neodpovídá adekvátním způsobem.“

Rusko je podle Votápka i přes svou agresivitu výrazně slabším soupeřem, a pokud by se Západ choval stejně, potenciál Ruska by se vyčerpával. My se tak ale nechováme a stále se snažíme o co nejlepší vztahy, konstatuje analytik.

Hledání Novičoku

Pražský hrad je místem opory Moskvy v Česku, což podle analytika posiluje i vyjádření prezidenta Miloše Zemana, že by BIS měla pátrat po tom, jestli Novičok, kterým měl být Skripal otráven, nepochází z České republiky. Tento výrok je recyklován trolly po celém světě, konstatuje Votápek.

„Zaznamenal jsem reakci hnutí ANO, ministra Stropnického i premiéra, kteří výrok šikovně bagatelizují s tím, že o nic nejde a že díky vyšetřování budeme mít 200% jistotu, že z Čech nepochází, ale to je jen šikovná politická reakce na nepříjemnou situaci, kterou vytvořil prezident. Ten fakticky podrazil českou vládu, zpochybnil výrok premiéra, který byl zcela jednoznačný, a nahrál tím kremelské propagandistické mašinerii,“ říká.

Pokud Rusko nepřiměly ke změně postoje vůči Západu ani sankce, ani zhoršení mezinárodní reputace, co by mohlo být účinnější? „Změna musí jako vždy v historii přijít zdola – většinový ruský volič musí pochopit, že ho Putin a jeho okolí nevede k žádným radostným zítřkům, že ho vykořisťuje, zneužívá, že mu kazí život. Pokud se jich potom zbaví, pokud možno nenásilným a demokratickým způsobem, pak se před Ruskem otevře nová etapa, kdy by se z něho třeba časem mohla stát vyspělá západní země,“ uzavírá Votápek.

autoři: bum , jpr
Spustit audio