Rusko nechce Američany na vesmírné stanici ISS. Potřebují se navzájem, míní expert

14. květen 2014

Rusko Američanům zřejmě neprodlouží možnosti využívat vesmírnou stanici ISS po roce 2020. Co by to znamenalo pro kosmické programy obou stran?

„Byla by to obrovská škoda. Mezinárodní kosmická stanice je naprosto unikátní projekt,“ řekl v našem vysílání odborník na kosmonautiku a novinář Tomáš Přibyl.

A přitom, vysvětluje Přibyl, ještě loni na podzim právě Rusko tlačilo na Spojené státy, aby prodloužily program kosmické stanice ISS, což se i stalo.

„Rusko byl v podstatě vytrhlo Americe trn z paty,“ řekl novinář. USA ve svém kosmickém programu váhají a tento krok by je donutil jednat.

Další spolupráce je nutná: „Rusové sice dokážou poslat na stanici posádku a pohonné hmoty, ale sami jsou závislí na americkém segmentu. Potřebují jejich komunikační kapacity a solární panely,“ upřesnil Přibyl.

„I pro Rusko by to byl obrovský krok zpět,“ odhaduje expert.

Použití raketoplánů pro dopravu posádky Přibyl odmítá: „Raketoplány jsou dnes v muzeích.“

NASA uvažuje, že velmi výrazně podpoří soukromý komerční sektor. „Vznikla by jakási soukromá taxislužba na vesmírnou stanici.“

Ohromný rozkvět kosmonautiky a s nimi spojených technologií značně ovlivňuje rivalita, soudí odborník.

„Spolupráce je hezká věc, ale přeci jen: nikdo vám nešlape na paty,“ shrnul Tomáš Přibyl.

autoři: oci , bum
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.