Ruské moratorium na potraty: Úřady hlásají potřebu „pečovat o vlastní zdraví“

Nemocnice v několika ruských regionech uvalily de facto moratorium na potraty. Krátkodobý zákaz interrupcí platil během výroční kampaně s názvem Dej mi život, kterou vede Nadace pro sociální a kulturní inciativy manželky premiéra Dmitrije Medveděva Světlana, informuje server Moscow Times.

S ohledem na rekordně nízké počty nově narozených dětí za poslední dekádu ruská vláda hledá způsob, jak odvrátit demografickou krizi. Hodlá na to vynaložit více než osm a půl milionu dolarů, které poskytne mladým rodinám v podobě hypoték a jiných sociálních programů. 

Slova o vlastním zdraví

Krátkodobý zákaz potratů vyhlásily oblastní pobočky ministerstva zdravotnictví ve Rjazaňské oblasti v centrální části federace a také v Jakutsku a Přímořském kraji na Dálném východě. „Časově omezený zákaz interrupcí na přelomu července a srpna jsme zavedli, abychom zdůraznili potřebu pečovat o vlastní zdraví,“ komentovala opatření vedoucí lékařka porodnice ve Vladivostoku Světlana Sagajdachnajová.

Jevgenija Šutková z oblastního porodnicko-gynekologické ústavu v Jakutsku zdůraznila, že cílem kampaně Dej mi život je ochrana nenarozených dětí a podpora rodinných hodnot. Regionální zástupci ministerstva zdravotnictví v Jakutské oblasti řekli, že moratorium testovali v prenatálním středisku v Jakutsku. Dosavadní kampaně proti interrupcím podle nich nevedly k poklesu počtu potratů.

Ve Rjazaňské oblasti, jež se nachází blíže Moskvě, byl zákaz vyhlášen v souvislosti s oslavami ruského Dne rodiny, lásky a věrnosti. „Je smutné vidět ženy, které se dobrovolně vzdávají radosti z mateřství,“ uvedla v tiskové zprávě regionální pobočka ministerstva zdravotnictví. Rjazaňské nemocnice nevykonávaly potraty od 9. do 15. července, píší Moscow Times

Dny ticha

Ke kampani Světlany Medveděvové se připojilo také sedm dalších oblastí Ruské federace, které ale krátkodobý zákaz potratů neuplatnily. „Praxe, kdy nemocnice mají možnost na dobu dvou až sedmi dnů zavést moratorium na předčasné ukončování těhotenství, funguje od roku 2011.

Tehdy ruští zákonodárci změnili podmínky potratů a zavedli přechodná období známá jako ‚dny ticha‘,“ vysvětluje šéfka porodnicko-gynekologického odboru ministerstva zdravotnictví Lejla Adamjanová.

autor: rer
Spustit audio

Související