Rúhání nesplnil předvolební sliby. Írán stále potlačuje lidská práva

Írán nepřestal potlačovat lidská práva ani za takzvaně umírněného prezidenta Hasana Rúháního. Konstatuje to zpráva organizace Human Rights Watch.

Podmínky v zemi jsou „svízelné“ a íránská zpravodajská služba i soudnictví se po celý loňský rok dopouštěly vážného porušování lidských práv.

Zjištění organizace mají daleko k předvolebním slibům Rúháního, který tvrdil, že „pocit spravedlnosti musí mít všechny etnické a náboženské skupiny i náboženské menšiny“.

Podle Human Rights Watch bylo v Íránu vloni velké množství lidí popraveno, zejména v souvislosti s drogami. Bezpečnostní složky zatýkaly novináře, bloggery a aktivisty sociálních sítí a revoluční soudy jim vyměřovaly tvrdé tresty.

Podle oficiálních íránských médií bylo do října 2014 popraveno na 200 vězňů, ale opoziční zdroje uvádějí ještě 400 dalších. Íránský režim uděluje tresty smrti i za takové prohřešky, jako je „urážka proroka Mohameda“, odpadlictví od muslimské víry, sex mezi příslušníky stejného pohlaví nebo cizoložství.

Čtěte také

Íránské úřady rovněž vystupňovaly zásahy proti projevům vzdoru na internetu. Nechvalně známým případem bylo zatčení čtyř mladíků a tří žen za to, že zveřejnili videonahrávku, na které tančí na písničku Pharrella Williamse Happy. Podle Íránu se však věnovali „nedovoleným vztahům“.

Prezident Rúhání také nepodnikl nic, aby zastavil násilné potlačování odborových organizací. Podle Human Rights Watch se soudy zaměřovaly na nezávislé a neregistrované odbory.

Logo

Loni v květnu policie zatkla nejméně 25 dělníků, kteří protestovali proti nízkým mzdám a špatným pracovním podmínkám před ministerstvem práce, a než je propustila, věznila je v nejkrutější věznici Evin. Několik z nich pak bylo obžalováno z nepovoleného srocování.

V Íránu jsou také běžně uplatňovány zákony proti ženám. Úřady praktikují diskriminační politiku a omezují zaměstnanost žen v kavárnách a restauracích a na dalších veřejných místech, ale také přístup k antikoncepci s cílem zvýšit počet obyvatel.

Ženy v Íránu nemají rovné postavení v manželství, při rozvodu, v dědickém řízení a péči o dítě. Žena se nesmí provdat bez souhlasu mužského opatrovníka a nemůže předat své íránské občanství manželovi s cizí státní příslušností ani společným dětem.

Čtěte také

V zemi jsou také dál uzavírána dětská manželství, neboť zákon umožňuje sňatek 13letým dívkám a 15letým chlapcům a soud jej může povolit i mladším dětem.

Obrovským represím čelí v Íránu nemuslimské menšiny, pokračuje zpráva. Svoboda vyznání je upírána bahaistům, kterých bylo vloni nejméně 136 ve vězení a jejichž hřbitovy úřady systematicky znesvěcovaly.

Terčem perzekuce jsou i křesťanští konvertité, evangelíci a členové domácích kongregací. Mnoho jich bylo obviněno z „ohrožování národní bezpečnosti“ nebo „protistátní propagandy“.

Podle izraelského deníku Jerusalem Post Spojené státy ani Evropa porušování lidských práv v Íránu nekritizují, protože nechtějí narušit křehká jednání o íránském jaderném programu.

Podle listu je jasné, že Rúhání nemyslí vážně ani své předvolební sliby, že bude respektovat lidská práva, ani svá prohlášení, že nebude usilovat o jadernou zbraň.

Zpracováno ze zahraničního tisku.

autor: gzb
Spustit audio