Rozvod po italsku

5. květen 2009

Televizní seriál, který by se pokusil líčit kariéru italského předsedy vlády Silvia Berlusconiho, ještě nevznikl. Přesto však to vypadá, že Il Cavaliere dělá vše proto, aby pro takový seriál dodal co nejvíce podkladového materiálu.

0:00
/
0:00

Zatím poslední epizoda by mohla mít název "Musím tě opustit" a důležitou roli by v něm hrála Berlusconiho manželka Veronica, která minulý týden oznámila, že podává žádost o rozvod.

"Byla jsem donucena přijmout toto rozhodnutí a nerada bych k tomu cokoli dodávala," sdělila manželka předsedy vlády prostřednictvím tiskového komuniké. Její rozhodnutí by mohlo vypadat překvapivě, přestože paní Veronica měla ke svému rozhořčení pádný důvod.

Až v deníku La Repubblica si musela přečíst líčení, jak se její manžel odvazoval na osmnáctých narozeninách jisté Noemi Letiziové. Silvio měl po ruce hned dvě rázné odpovědi. Zaprvé, jeho žena se stala obětí lstivé manipulace opozičního tisku, a zadruhé, oslavenkyně je dcerou osobního řidiče někdejšího premiéra Bettina Craxiho, a protože se zesnulým jej vázalo osobní pouto, nemohl tedy účast odmítnout.

Když stojí tvrzení proti tvrzení, stojí za to se seznámit s upřesňujícími údaji. Syn někdejšího premiéra Craxiho, který zemřel v tuniském exilu, protože mu ve vlasti hrozil trest vězení za spolupodílnictví na korupci, kategoricky popírá, že by jeho otec měl někdy řidiče s příjmením Letizio. Notně nakvašená manželka navíc poznamenává, že na osmnácté narozeniny společných dětí se manžel Silvio dostavit neráčil. Stížnosti paní Veroniky nezazněly poprvé. Kritizovala rovněž Silviův záměr zařadit na kandidátní listiny pro červnové volby do Evropského parlamentu bytosti, které neprosluly výkony v oblasti politiky, ale účastí v soutěži Miss Italia.

Rozhořčení bylo vyjádřeno nepřímo, o to však důrazněji: "Přítomnost krásných žen v politice není ani nedostatek, ani přednost. Ale to, co se nyní vystavuje na odiv, představuje mocenskou nestoudnost a nedostatek zdrženlivosti, která se dotýká všech žen."

Opozice - jako ostatně celá Itálie - reaguje rozpolceně, protože v zemi se sice osobní život kdekoho a tedy i politiků probírá, ale do politiky se zpravidla nezatahuje. Luigi Zanda z opoziční Demokratické strany tvrdí, že je nutno oddělovat osobní život od politiky, ale Mario Adinolfi ze stejné strany je přesvědčen, že je třeba zanechat pokrytectví a jasně říci, že manželství Berlusconiho je politická otázka.

Tomuto názoru se blíží bývalý poslanec Berlusconiho strany Vittorio Sgarbi, podle něhož pro šéfa hnutí, které podporuje rodinu a křesťanské hodnoty, představuje krach jeho manželství také politické selhání. Pravicová média, jejichž valná část je v Berlusconiových rukou, mají sklon vykládat premiérovo chování jako důkaz jeho "italskosti".

Pozorovatel, který není tolik vtažen do italské politiky, by byl v pokušení říci, že jsme svědky manželského rozchodu, který byl naprogramován dlouho dopředu, možná už v roce 1980, kdy vznikal svazek mezi politikem na vzestupu a dvacet mladší partnerkou. Tehdy Veronice nevadil Silviův zájem o mladší ženy, protože sama k nim patřila a nenapadlo ji, že Silvio své záliby nezmění, ani když jí samotné přibydou léta. Odcizení mezi manžely bylo veřejnou záležitostí a nápravu nepřinesl ani loňský okázalý vzájemný návrat. Paní Veroniku by asi stěží utěšilo konstatování, že není sama, kdo prohlédl svůj omyl až s odstupem času.

Není však vyloučeno že, to čeho je nyní Itálie svědkem, není předlohou telenovely, která má teprve vzniknout, ale příběhu, který má méně sentimentální pozadí. Paní Veronica má tři děti se Silviem, který má ještě dva potomky z předchozího manželství. Každé z pěti dětí vlastní 7,65 procent ve Fininvestu, hlavním majetku předsedy italské vlády.

Manželka Veronica tak možná jedná více jako jak matka Veronica, která myslí na budoucnost svých dětí. Podle italských médií je ve hře majetek v hodnotě až osmi miliard eur. Emocionální příběh o odchodu zhrzené manželky od stárnoucího, ale nenapravitelného seladona je tak možná ve skutečnosti prostou historkou o rozdělování majetku ze společné domácnosti, kde už ani jeden z manželů nějaký čas nebydlel.

Další komentáře si můžete poslechnout v pořadu Názory a argumenty v sekci Rádio na přání . Některé vybrané komentáře si můžete přečíst také v Týdeníku rozhlas .

autor: Adam Černý
Spustit audio