Rozhovory o příštím polském premiérovi zatím nejsou příliš úspěšné

20. květen 2004

Jak se zdá polskému Svazu demokratické levice se při hledání podpory pro vyslovení důvěry navrženému premiérovi Markovi Belkovi příliš nedaří. Lidovci váhají a dokonce vyslovili myšlenku, že by do podobné vlády vstoupili jen pokud by jejím předsedou byl jejich šéf Janusz Wojciechowski.Část lidovců vedená Jaroslavem Kalinovskim vůbec s levicí jednat nechce, pokud by ve vládě měl i nadále figurovat Janusz Hausner, autor takzvaných úsporných opatření, připomínajících klausovské balíčky z poloviny devadesátých let v České republice.

Lidovci se také neúspěšně pokusili vyjednávat s jinou, menší parlamentní stranou Právo a spravedlnost. Na premiérském postu by chtěli vidět místo Belky buď vlastního kandidáta, nebo politiky typu Józefa Oleksyho a nebo dvakrát neúspěšného lidoveckého premiéra Waldemara Pawlaka. Lidovci odmítají podpořit vládu, pokud v jejím čele bude stát Marek Belka.

To ale rozhodně odmítá prezident Alexander Kwašniewski, který včera při představování kandidátů do Evropského parlamentu za Svaz demokratické levice opětovně vyzdvihoval Marka Belku jako jediného kandidáta vládnoucí koalice na post polského premiéra. Jak se ale zdá k rozkolu dochází i u zbytku levice, kdy se do čelních míst ve Svazu tlačí třicátníci jako ministr zemědělství Olejniczak, k velké nevoli politických matadorů typu maršálka Sejmu Józefa Oleksyho, který prohlásil, že v tomto konfliktu generací rozhodně těmto mladíkům vyklízet pozice nebude.

Lidovci nyní váhají zda do koalice vůbec vstoupit a nepřispět svou neúčastí k vypsání předčasných voleb, nebo do koalice vstoupit, požadovat klíčové ministry a pokusit se přispět k úspěšnému naplnění Belkova programu a zvýšit si tak své předvolební šance.Svaz demokratické levice se snaží získat i sociální demokraty, když jejím šéfovi Markovi Borovskému nabídli post nově vznikající Evropské komise Sejmu, kterou měl původně dostat bývalý premiér Lešek Miller. Šéf Sociálních demokratů ale zdůraznil,. že se jejich podpora Belkově vládě nedá koupit lukrativními pozicemi v Sejmu a že jejich pozice zůstává neměnná. Tady podmínečná podpora Belkovy vlády, pokud budou na přelomu října a listopadu předčasné parlamentní volby.

Varovné signály mezitím zazněly z Bruselu. Polský ministr zahraničí Wlodzimierz Cimoszevicz prohlásil v rozhovoru s polskými novináři, že ohledně vládní krize v Polsku začíná v Evropské unii panovat neklid, Ministr byl svými kolegy opětovně dotazován, co se v Polsku děje a nakolik to může ohrozit spolupráci Varšavy s Bruselem. Cimoszewicz zároveň varoval před podzimním termínem voleb s odůvodněním, že se případné vládě vzhledem ke krátkému termínu nepodaří splnit úkoly programového prohlášení..

Zcela jinak zaměřuje své aktivity populista, šéf Sebeobrany a druhý nejpopulárnější muž Polska Andrzej Lepper. Ten je už několikátý den v Moskvě na pozvání místopředsedy státní Dumy Sergeje Baburina. Konference probíhá za účasti velmi kuriózních nacionalistických politiků. Nechybí tam například představitelé odtrženeckých Abcházií, podněsteří, nebo dokonce bratr bývalého jugoslávského prezidenta Miloševiče Borislav, který se raději nevrací do Srbska v obavě, že by se mohl dostat k bratrovi do Haagu, či pravá ruka rovněž v Haagu uvězněného šéfa Srbské radikální strany Vojislava Šešelje Tomislav Nikolič. I jejich potlesk si Andrzej Leper získal, když na konferenci těchto osob hovořil o věční škodě rozpadu Sovětského svazu, 15 let následné devastace Polska takzvanými kapitalistickými a zločineckými živly a také ponižování Poláků pod tlakem vnucených vstoupit do Evropské unie a NATO.

Vždyť podle jeho slov úplně stačila Varšavská smlouva, Rada vzájemné hospodářské pomoci a ekonomické styky s velkou Rusí. Andrzej Lepper nicméně přislíbil svým posluchačům po příštích volbách změny a to rozhodně nejen kosmetické. Chyby prý budou po Lepperově vítězství okamžitě napraveny a Polsko se obchodně a hospodářsky pochopitelně vrátí tam, kam podle Leppera přirozeně patří, tady na trhy Ruska a Ukrajiny, No uvidíme zda nakonec k předčasným volbám dojde a zda je Leper skutečně vyhraje,. Pokud myslel svá moskevská prohlášení vážně, znamenalo by to pro Polsko minimálně komplikace, ne li rovnou katastrofu. Držme tedy Polákům raději palce ať nynější politickou krizi vyřeší a Lepperovým vládám se tak vyhnou.

autor: Alexander Tolčinský
Spustit audio