Rošáda po rusku,

21. květen 2009

tak říkají někteří pozorovatelé představám vládnoucích moldavských komunistů o tom, jak by měla vypadat státní moc v této zemi. Jejich projekt opravdu připomíná vznik tandemu Medveděv-Putin v loňském roce a rozdělení formálních pravomocí mezi tyto dva politiky. Moldavská varianta tohoto projektu měla vypadat tak, že komunistická kandidátka a dosavadní premiérka Grečeaniová by se stala prezidentkou, dosavadní prezident Vladimír Voronin je už od 12. května předsedou parlamentu a odstupující parlamentní šéf Marian Lupu by si přesedl do premiérského křesla. To ovšem nevyšlo, jak se ostatně předem čekalo.

0:00
/
0:00

Jak dosud úřadující prezident Voronin, tak například vlivný komunistický poslanec Stěpaňuk zřejmě již počítají s tím, že paní Grečeaniová neprojde ani o týden později. Oba totiž prohlásili, že komunisté se nových voleb rozhodně nebojí, ale že opoziční hrátky v době těžké světové hospodářské krize, která na Moldavsko dolehla s daleko větší silou než na země s výkonnější ekonomikou a vyššími finančními rezervami, jsou velmi nákladné a tudíž nezodpovědné.

Postoj tří opozičních formací je ovšem jasný: podle jejich počtů se komunisté v dubnových volbách dopustili podvodů s mrtvými dušemi, jejichž volebních lístků prý do volebních uren nejrůznějšími způsoby naházeli až 400 tisíc. Pokud by se toto podezření potvrdilo, znamenalo by to ve 4,5milionovém Moldavsku opravdu zcela zásadní zmanipulování volebních výsledků. Zahraniční pozorovatelé, a to i západní, ovšem podobná podezření nepotvrzují a sporné volby označují za v zásadě regulérní a demokratické.

Paní Grečeaniová, která měla pro pořádek jediného vyloženě formálního protikandidáta, profesora medicíny Groppu, je obecně považována za velmi pragmatickou političku, které svého času dokázala v úřadu ministryně financí úspěšně jednat o restrukturalizaci moldavského dluhu s Pařížským klubem věřitelů, dosáhla obnovy vývozu moldavského vína do Ruské federace a jako předsedkyně vlády nakonec letos na jaře podepsala po letošních katastrofálních výpadcích i údajně oboustranně výhodnou smlouvu o dodávkách ruského plynu do Moldavska. V neposlední řadě se prý tato respektovaná, přímá a korektní žena zasloužila i o rychlé skončení povolebních nepokojů.

Za normálních okolností by tedy zřejmě byla jako kandidátka na úřad hlavy státu v mnoha ohledech přijatelná i pro opozici. Ta však v tuto chvíli její profesionální ani morální kvality nebere v potaz a všímá si jediné charakteristiky - Zinaida Grečeaniová je kandidátkou komunistů, kteří podle názoru opozice hrubě zkreslili výsledky jarních parlamentních voleb a jako taková je pro ně nepřijatelná. Předčasné parlamentní volby v Moldavsku jsou proto s největší pravděpodobností nevyhnutelné.

Další komentáře si můžete poslechnout v pořadu Názory a argumenty v sekci Rádio na přání . Některé vybrané komentáře si můžete přečíst také v Týdeníku rozhlas .

autor: ldo
Spustit audio