Rok 2017 očima Petra Schwarze: Něco skončilo, zapomeňme?

30. prosinec 2017

Zatímco loňským slovem roku se podle vydavatelů Oxfordského slovníku stal výraz „postpravdivý“, letos zvolili slovo „youthquake“ neboli, dejme tomu, „mladotřesení“.

V postpravdivé době jsme žili letos i v naší republice, mladotřesení se nám ale nějak vyhnulo. Zato máme novou vládu s nejstarším premiérem v české historii, který má i další prvenství, je prvním premiérem trestně stíhaným. Pro svou vládu se zatím nijak zvlášť nesnažil najít důvěru ve sněmovně, ale jak se to vyvine, uvidíme teprve na začátku ledna.

Dařilo se české koruně, která společně s polským zlotým byla druhou nejvíce vůči dolaru posilující měnou na světě, což ale bylo dáno hlavně tím, že korunu Česká národní banka přestala konečně uměle oslabovat.

Kromě stále neukončené aféry týkající se dotací na Čapí hnízdo nebyl český rok 2017 chudý ani na aféry další – třeba korunové dluhopisy týkající se mimo jiné opět nynějšího premiéra, kauzu Liglass Trading, kdy pro změnu prezident Zeman a jeho kancléř Mynář prolobovali v Kyrgyzstánu miliardovou zakázku na vodní elektrárny pro neznámou českou firmu s miniaturním kapitálem, z čehož nakonec logicky byla mezinárodní ostuda.

Kauzu Fénix, kdy soud osvobodil údajné a silně medializované teroristy z anarchistických řad, protože se ukázalo, že celá záležitost s pokusem útočit na vlak byla pouhou policejní provokací, dále nenávistné útoky strážců neporušeného češství na jeden obchodní řetězec, který si dovolil v reklamním letáku použít modela barvy pleti ve střední Evropě ne tak obvyklé, či stejně nenávistné útoky na pražský akvapark, že nechal vlézt do bazénu ženy v celotělových plavkách zvaných burkiny.

Jiří Kajínek opouští věznici Rýnovice

Stále na něco čekáme

Do boje proti tomuto typu plavek na českých koupalištích - jistě zcela zásadní důležitosti pro naši národní identitu - se zapojila i hlava českého státu, která pak přispěla k i zrození nové star české popkultury Jiřího Kajínka, usvědčeného nájemného vraha odsouzeného na doživotí a propuštěného prezidentskou milostí na svobodu, který dokázal svými moudry, jako že vykradení trezoru není bezpracný zisk, zaujmout ctěné publikum natolik, že vydělal majlant.

Inu, už dlouhodobě naší mládeži chybí pořádný vzor. Ale nejsme v tom sami, stojí za připomenutí, že podobnou hvězdou se před časem stal v sousedním Rakousku jistý Jack Unterweger, rovněž na doživotí odsouzený a propuštěný vrah, který rovněž vydělal balík na svých spiscích, aby pak jeho sláva poněkud upadla, když zavraždil dalších minimálně devět žen, jednu i v Praze.

Donald Trump

Do Evropy přišlo opět méně migrantů než v roce předcházejícím, k čemuž pomohlo i to, že na smetišti dějin skončil takzvaný Islámský stát, který utrpěl naprostou vojenskou porážku. Kupodivu o tom bylo slyšet mnohem méně, než když panovala v minulých letech hysterie, že je tento kvazistát tou největší světovou hrozbou. Naopak se opět vystupňovalo nebezpečí opravdu hrůzného konfliktu, které vyvolává stále úspěšnější jaderné vyzbrojování komunistické diktatury rodu Kimů ze severní Koreje.

Ve Spojených státech se na začátku roku ujal moci prezident Trump a na konci roku dosáhl konečně prvního domácího úspěchu, když mu prošla velká daňová reforma, přesto končí svůj první rok jako nejméně oblíbený americký prezident v historii. Stále si ale nějak neudělal čas na návštěvu českého prezidenta Zemana, který se přitom pozvánkou do Bílého domu velice chlubil.

Petr Schwarz

A v závěru roku se v západním světě začalo opět masivně debatovat o příchodu mimozemšťanů, vypadá to, že stále na něco čekáme. Ať se dočkáme hlavně pravdy, spravedlnosti, slušnosti, světa bez vyvolávané nenávisti a vůbec samých dobrých a hezkých věcí, přeje do roku 2018 posluchačům Českého rozhlasu Plus, sobě i celému světu Petr Schwarz.

autor: Petr Schwarz
Spustit audio