Rohatý člen rodiny tyranosaurů

6. říjen 2009

Pod slovem tyranosaurus se člověku okamžitě vybaví mohutný dravec s masivními čelistmi. Nově objevený člen rodiny tyranosaurů, který dostal jméno Alioramus altai, ale podle svých objevitelů připomíná spíše baletku.

V 65 milionů let starých skalních formacích v mongolské poušti Gobi byla v roce 2001 objevena téměř nedotčená kostra dosud neznámého druhu dinosaura z rodiny tyranosaurů. Výsledky jejího zkoumání teď zveřejnil časopis Proceedings of the National Academy of Sciences. Fosilie byla objevena jen kousek od místa, kde spočíval jiný příslušník rodiny tyranosaurů - obrovitý tarbosaurus.

Kostra Alioramus altai se sice tarbosaurovi velmi podobá, ale dinosaurus dosahoval jen poloviční velikosti. Podle analýzy kostní tkáně se zdá, že šlo o nedospělého jedince, který zahynul ve věku kolem 9 let a vážil asi 369 kg. V dospělosti by dosáhl délky kolem 8 metrů.
Také jeho lebka se od tarbosaura, tyranosaura a dalších příslušníků této skupiny dinosaurů výrazně liší. Přestože šlo o dravce, měl Alioramus menší lebku se slabšími svaly a štíhlejší zuby. Obličejová část lebky také vybíhala do dlouhého nosu s osmi krátkými rohy, což je prvek, který u tyranosaurů nebyl nikdy dříve zaznamenán. Výpočetní tomografie mozkovny ale příslušnost nového druhu plně potvrdila - Alioramus měl velké čichové laloky a stavbu vnitřního ucha typickou pro tyranosaury.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio