Robotický exoskelet pomáhá svalům

23. září 2010

Časopis Journal of Biomechanics přináší zprávu o robotické opoře kotníku, která je kontrolovaná nervovým systémem nositele. Tato opora neboli exoskelet by mohla pomoci pacientům s neurologicky podmíněnými poruchami pohybu.

Mozek ovládá svaly prostřednictvím elektrických signálů. U lidí s částečným poškozením míchy nebo s neurologickou poruchou tyto signály nejsou plnohodnotné. Navíc jsou nekoordinované a časem se ztrácí pohybová paměť. Kotníkový exoskelet si zatím vyzkoušely zdravé osoby. Vědci k jejich končetinám připevnili elektrody, které přijímají elektrické signály z mozku a převádějí je na pohyby exoskeletu. Ten umožňují umělé svaly exoskeletu, které jsou pneumatické. Když počítač obdrží signál z mozku, tlak v umělém svalu vzroste. Sval se pak kontrahuje podobně jako skutečný sval a pomáhá pohybu končetiny. Ovládat exoskelet za chůze se podle vývojářů zařízení dá naučit během půl hodiny. Nervový systém si plnou schopnost jeho kontroly osvojí po třech dnech.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.