Roboti na zemi i ve vzduchu

4. únor 2006

Robotické autíčko přijede s podivným strojem na hřbetě, ten vzlétne a po chvíli na něm zase přistane. Náročná hračka, nebo mistrovský kousek šikovného modeláře? Ani jedno, ani druhé - konstruktéři z organizace SPAWAR Systems Center v San Diegu věří, že jde o velmi perspektivní zbraňový systém.

Jejich projekt se jmenuje AUVMS (Autonomous Unmanned Aerial Vehicle Mission Systems) a chce zvýšit efektivnost bojového nasazení bezpilotních létajících prostředků. Vedle svisle startujícího vzdušného robota je proto jeho součástí automatické vozítko, které se může pohybovat přímo v zájmové oblasti. Slouží nejen jako jakási retranslační stanice pro přenos signálů mezi řídícím pracovištěm a létajícím strojem, ale může ho také zásobovat palivem. Za tím účelem je automobil vybaven speciálním záchytným zařízením. Vzájemná spolupráce pozemního a létajícího stroje snižuje provozní náklady, usnadňuje dopravu do místa plnění průzkumu, prodlužuje operační dobu a rozšiřuje spektrum úkolů, které může systém plnit. Má to být například také odminovávání terénu, humanitární mise během přírodních katastrof, mapování neznámého terénu a dokonce i nasazení na jiných tělesech sluneční soustavy.

Logo

Systém AUMS není jediný, který používá tandem pozemního a létajícího stroje. Americká agentura pro pokročilý obranný výzkum DARPA (známá mj. významnou úlohou při vývoji internetu) společně s vědci ze Stanfordovy univerzity vyvinula robotický vrtulník spolupracující s minaturním kolovým robotem - a především systém vzájemné a na lidech nezávislé komunikace obou strojů. Pozemní automat zkoumá terén zblízka a navádí vrtulník, který mu zpětně zase poskytuje pohled z výšky. Zájem několika institucí o systémy spolupracujících mobilních automatů naznačuje, že odborníci považují tuto myšlenku za velmi perspektivní.

Testování systému AUMS
autor: Jan Novák
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.