Robot, kterého pohání biomasa

29. červenec 2009

V letošní okurkové sezóně publikovala řada médií poněkud šokující zprávu. Prý se vyvíjí vojenský robot, který je schopen vyrábět si palivo dokonce i z lidských a zvířecích mrtvol, které při své cestě najde.

Příspěvek jste mohli slyšet v magazínu Nula-jednička. Další témata: Cvičení Zóna 2008 (repr.), Nečekané krásy průmyslového Horního Slezska a klášter Trapistů v Novém Dvoře, Futurologické okénko: internetovým pirátem snadno, Četba: Scarlett "Darth Zira" Rauschgoldová: Dětské varhánky (repr.).

Tento autonomní kolový robot se jmenuje EATR (Energetically Autonomous Tactical Robot, Energeticky autonomní taktický robot), zní to podobně jako "eater", pojídač... Tento fakt ještě podtrhnul působivost zprávy. Robot je vyvíjen za finanční podpory vojensko-výzkumné agentury Spojených států DARPA.

Robot má být schopen měsíce operovat v bojových podmínkách bez lidské obsluhy, a tudíž je při doplňování energie odkázán na to, co najde a umí zpracovat. Firmy Cyclone Power Technologies a Robotic Technology Incorporated, které stojí za tímto projektem, byly nakonec nuceny vydat prohlášení, že EATR umí rozeznávat organické rostlinné zbytky od živočišných a že se bude "živit" jen rostlinnou biomasou. Bude tedy "vegetariánem". Projekt má být dokončen v r. 2011.

Schéma funkcí robota EATR

Srdcem pohonu robota je unikátní parní stroj Cyclone Engine o výkonu 16 koňských sil. Vyrábí elektrický proud a skutečně je schopen využívat různých forem biomasy. Při konzumaci 70 kg rostlinných zbytků by měl být stroj schopen ujet asi 150 km.

Prezentace, která představuje koncept robota EATR.

Pro sběr potravy bude robot vybaven teleskopickým ramenem. Na jeho konci je malý úchopový drapák a malá motorová pila na porcování větších kusů. Měl by být schopen konzumovat např. trávu, ovocné slupky, papír, spadané listí, ale i kusy dřevin a dřevěného nábytku. Pokud najde nějaké klasické uhlovodíkové palivo, nepohrdne ani jím. Nestravitelné kamení, kovy, sklo apod. bude ignorovat.

Samozřejmou součástí robota bude i soustava senzorů a také software pro řízení a rozhodování v terénu. Podle tvůrců budou skupiny těchto robotů schopny dokonce jakési "kolektivní inteligence". Samotný robot bude obecnou pojízdnou platformou pro nejrůznější vojenské i civilní účely.

Autonomní roboti budou používat tzv. skupinovou inteligenci.
autor: Pavel Vachtl
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.