Robert Schuster: Němečtí sociální demokraté představili volebního lídra a odstartovali „operaci vlevo v bok“

12. srpen 2020

Moment překvapení a správné načasování nějakého zásadního rozhodnutí představuje v politice někdy polovinu úspěchu.

Posloucháte rádi komentáře a glosy? Všechny najdete na stránkách mujRozhlas.cz

To si zřejmě řekli i němečtí sociální demokraté, když nečekaně oznámili, že je do příštích celostátních voleb, které proběhnou za rok na podzim, povede současný vicekancléř a ministr financí Olaf Scholz. Že to bude právě on, se spekulovalo už delší dobu.

Čtěte také

Jednak byl v posledních měsících poznamenaných koronavirovou pandemií hodně vidět a dokázal se probojovat do skupiny tří nejoblíbenějších politiků v zemi. Zároveň se ale také na pozici sociálnědemokratického volebního lídra nikdo příliš nehrnul, a to hlavně kvůli nejistým vyhlídkám na úspěch. Zajímavé je proto hlavně načasování Scholzovy nominace.

Přišla více než rok před volbami a v situaci, kdy hlavní politická konkurence, čili obě německé křesťanské strany, ještě nemají vůbec jasno, kdo je povede do voleb namísto kancléřky Angely Merkelové. Jejich původní plán sice počítá s tím, že rozhodnutí oznámí zkraje příštího roku. Je ale otázkou, jestli se teď nedostanou pod tlak, aby se celá procedura urychlila.

Zákulisní boj

Nehledě na to, že ve svých řadách mají aspoň tři potenciální adepty, kteří o nominaci zřejmě svedou intenzívní zákulisní boj, který se zajisté neobejde bez intrik a nečistých her. Všechno, co z toho pronikne ven na veřejnost, nebude sloužit křesťanským demokratům a bavorským křesťanským sociálům ke cti.

Čtěte také

I z toho by mohl Scholz nakonec za určitých okolností těžit. Avšak při bližším pohledu se v jeho případě objevuje řada otazníků. Současný ministr financí sice má pověst umírněného sociálního demokrata, který by mohl oslovit i přelétavé středové voliče. Na straně druhé ovšem nejstarší politické uskupení v zemi v posledních měsících otočilo kormidlem vlevo v bok. Začalo to již loni v prosinci vítězstvím dvou výrazně levicových kandidátů, Norberta Waltera-Borjanse a Saskie Eskenové ve vnitrostranickém referendu. V souboji o předsednictví strany tehdy porazili právě Scholze.

Orientace doleva

Již teď je také zřejmé, že v budoucím poslaneckém klubu německých sociálních demokratů zasedne nově několik výrazných levicových osobností, které se určitě nespokojí s pozicí řadových členů. Za zmínku stojí třeba dosavadní starosta Berlína Michael Müller, který vyhlásil v německé metropoli boj velkým developerům a zastropoval na několik let nájmy.

Nebo také šéf mladých sociálních demokratů a někdejší rebel proti stranickým elitám Kevin Kühnert, jemuž zase nejsou cizí úvahy o zestátnění německých automobilek. To všechno naznačuje, že bude-li po volbách existovat i třeba jenom teoretická možnost na vznik koalice sociálních demokratů, Zelených a postkomunistické Levice, budou nasazeny všechny síly, aby se také stala skutečností.

Robert Schuster

Výsledkem by mohly být nejenom mimořádné daně pro superbohaté, ale ještě větší důraz na ochranu klimatu na úkor průmyslu či další posilování elektromobility. Vedle toho ovšem i pokračující oslabování autority bezpečnostních složek, zejména policie, jak ukázala nedávná debata o údajném rasismu mezi jejími příslušníky.

Jestli bude Olaf Scholz po volbách v situaci, aby to celé mohl nějak usměrnit, je dost nejisté.

Autor je komentátor Lidových novin

Spustit audio

Související