Robert Břešťan: Zbývají ještě Marťani

7. srpen 2009

Kauza toskánské jachty a vily nabývá pomalu ale jistě až komických rozměrů. Spíše tedy tragikomických, ale trocha toho humoru tam přeci jen zůstává. Příběh si začíná žít vlastním životem a místo dostávají už i historky ve stylu jedna paní povídala.

Kdo si objednal tajné fotky a videozáběry pánů politiků, byznysmenů a lobbistů v Itálii? Teď už je možné dosadit takřka libovolnou stranu. ODS, ČSSD, nově možná i Věci Veřejné nebo třeba taky TOP 09. Nebo to taky mohl být nějaký byznysmen, co nemá rád ČEZ a J&T. Nebo někdo úplně jiný. Ještě z toho zatím nikdo neobvinil komunisty, Marťany a Jana Tleskače. I to třeba ještě přijde.

Nápady, kdo by na kauze mohl mít zájem a proč, by se daly popsat stohy papíru. Je přitom důležité vědět, kdo a proč si fotky a drahé sledování objednal. Důkazy ale bohužel chybějí. To ale pořád ještě neznamená, že je to kauza umělá a že si nezaslouží pozornost.

Skládačka se dává dohromady obtížně, leccos už ale do sebe postupně zapadá, jakkoli je výsledný obrázek pořád ještě nejasný. Teorie, že by pobyt na luxusních jachtě a vile měla být odměnou za emisní povolenky pro ČEZ je - zdá se - už pasé. Pokud se u italského pobřeží o něco hrálo, tak spíš o věci budoucí.

Třeba o gigantickou zakázku na likvidaci ekologických škod, kde mají své zájmy jak J&T, tak ČEZ a spolurozhodovat o vítězi tendru budou politici. Složení hostů "náhodného setkání českého druhu" by tomu nahrávalo.

Známá poučka říká, že žádný skandál netrvá déle než týden. Tahle má zatím větší výdrž. Připomeňme, že první fotky se objevily už před devíti dny, 29. července, poprvé v bulvárním deníku Aha! Od té doby se s ní v médiích setkáváme denně.

A pořád je ještě o čem psát. Nejen díky okurkové sezóně. Náboje dodávají sami zainteresovaní svým lavírováním ve stylu chlupaté deky a nepříliš věrohodnými verzemi o okolnostech celé pozoruhodné rekreace.

Uvidíme, jak dlouho se kauza na předních stránkách deníků ještě udrží. Včera už textů o dovolené českých politiků, lobbistů a byznysmenů o poznání ubylo. A na stejné stránce je pak doprovodily třeba titulky o tom, že "Lidé umějí plavat v bazénu, ale v řece se topí", nebo že "Děčínská radnice osloví lidi přes Twitter".

Kauza Toskánsko oproti poučce už o pár dní přetahuje. Skvěle naopak vyšla v kauze vyšetřování švýcarských kont pražského podnikatele a přítele primátora Pavla Béma Romana Janouška. Ta v médiích trvala právě sedm dní. Italská dovolená - kde byl mimochodem i Roman Janoušek - téma podivných švýcarských kont zcela vytlačilo.

Do voleb zbývají téměř přesně dva měsíce. Dost času na objednání, výrobu a dodání nějaké další kauzičky. Třeba přijde brzy a přebije či vytlačí i to Toskánsko...

Autor je šéfredaktor ČRo Rádia Česko

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.