Robert Břešťan: Zbytečná přání do nového roku

30. prosinec 2009

Vše nejlepší do nového roku, přejí si obvykle lidé na konci roku starého. Díky průzkumům veřejného mínění teď víme, že můžeme šetřit dechem. Většina lidí je totiž přesvědčena o tom, že rok 2010 bude stát za starou bačkoru. Respektive tři čtvrtiny Čechů považují rok 2009 za špatný a velká část lidí se domnívá, že rok 2010 bude stejný jako ten letošní, případně i horší. Zjistili to výzkumníci z Centra pro výzkum veřejného mínění. Za "velmi dobrý" považovalo rok 2009 pouze jedno procento dotázaných, za "spíše dobrý" čtvrtina účastníku výzkumu.

Češi mají k pesimismu vrozený sklon, tentokrát však za neveselým hodnocením roku 2009 a chmurnými vyhlídkami na rok 2010 nemusí stát všeobecně rozšířené kverulantství, ale prostá realita.

Výzkum totiž rozpitvává i příčiny všeobecné skepse. Lidé jsou nejvíce nespokojeni se stavem korupce a s nezaměstnaností. Zmiňují tedy dva nezpochybnitelné jevy. O korupci se začalo otevřeněji mluvit s příchodem Fischerova úřednického kabinetu, který si protikorupční opatření vzal za svou prioritu, a lze mu to věřit. Přibyly i nové důkazy - stačí připomenout kauzu "milion za změnu zákona". Nezaměstnanost zase vzrostla vlivem světové ekonomické krize, té, o níž čeští politici před necelým rokem říkali, že se nekoná, a když už, že se nás nedotkne.

Další položky v tabulce nespokojenosti jsou také poměrně předvídatelné: hospodářská kriminalita, politická situace, sociální jistoty, fungování hospodářství a obecná kriminalita. Tedy jevy, které se v negativním hodnocení objevují pravidelně a vcelku právem.

Abychom byli ale aspoň trochu pozitivní. Dvě věci posbíraly v průzkumu CVVM mezi Čechy, Moravany a Slezany většinu kladných bodů: nabídka zboží a služeb, na milost většinově bereme i kulturu. Jinými slovy, peněz je sice málo, ale pořád máme za co utrácet a do kina či do divadla taky občas zajdeme. Žádná jiná oblast se v průzkumu přes 50 % spokojených nepřehoupla.

Jízda na vlně veřejného mínění je obvykle doménou Lidového domu, tentokrát je ale ve vzácné shodě s hlasem lidu šéf ODS Mirek Topolánek. Ve "videopéefku" na své internetové stránce o končícím roku 2009 prohlásil, že ho pokládá "za nejhorší za dvacet let od revoluce."A asi by se s českou veřejností shodl dokonce i na příčinách všeobecné skepse.

Novoroční poselství na stranický web vyvěsil i Jiří Paroubek. Zůstal v osobní rovině a lidem popřál, abychom nový rok prožili v přátelské atmosféře.

Na závěr tedy shrnutí toho, co podle lidí v roce 2009 nejvíce poškodilo Českou republiku: změna vlády v době evropského předsednictví, prodlužování schvalování Lisabonské smlouvy, neschopnost vybrat včas nového eurokomisaře za Česko a zrušení předčasných voleb. Bude zajímavé si poslechnout, jak rok 2009 - třeba i ve světle mínění veřejnosti - v tradičním novoročním projevu zhodnotí prezident Václav Klaus.

Autor je šéfredaktor ČRo Rádia Česko

autor:
Spustit audio