Robert Břešťan: Žárovky končí, nakupte si petrolej

28. srpen 2009

Edisonovy klasické žárovky v Evropě pomalu, ale jistě končí. Nahradit je mají ty úsporné. Přesto se možná v budoucnu pokorně vrátíme ne k Edisonovi, ale ještě před něj - k petrolejkám a svíčkám.

Tím, že vymontujeme staré, pálivé žárovky - tedy ty co jen osm procent energie mění na světlo a 92 procent na teplo - uděláme něco pro přírodu. Pokud by úsporné žárovky na světě zcela vytlačily ty neekologické, ročně by se prý ušetřil výkon asi pěti stovek elektráren. A do vzduchu by odešlo o 23 milionů tun emisí oxidu uhličitého méně, spočítala firma Philips.

Možná je to jen šikovná lobby výrobců úsporných žárovek, přesto je zřejmé, že s naším energetickým apetitem budeme muset něco udělat. Ukažme to na příkladu Velké Británie. Právě na ní nedávno prestižní týdeník Economist dokazoval, jaké problémy nás všechny na poli energetiky čekají. Ve dnech nejvyšší spotřeby se letos v Británii propálilo 59 gigawattů denně. A odhaduje se, že za šest let to bude už 64 gigawattů. Tedy zhruba třicetkrát víc, než dokáže vyrobit jeden český Temelín.

Dodávky plynu jsou nejisté, uhlí příliš špinavé, jaderná energie je běh na dlouho trať a obnovitelné zdroje jsou nespolehlivé, shrnul britskou situaci týdeník Economist. Co s tím? Státy a politici by se měli především probudit. A pak začít významně podporovat stavbu zásobníků plynu, měla by vzniknout i celoevropská energetická síť, která by pozvedla bezpečnost všech zemí Evropské unie. A především - podle Economistu je zapotřebí výrazně zdanit emise oxidu uhličitého tak, aby se firmám vyplatilo investovat do technologický náročných projektů jako jsou jaderné elektrárny. Dále modernizovat uhelné elektrárny a zkrotit obnovitelné zdroje energie.

Česko na tom je v lecčems podobně. Třetinu svých energetických zdrojů musíme dovážet. Zásoby uhlí docházejí, spoléhat na plyn znamená spoléhat na nespolehlivé Rusko. Obnovitelné zdroje jako jsou sluneční či větrné elektrárny jsou sice príma, ale poptávku po energiích rozhodně nespasí. A kolem nové jaderné elektrárny se jen opatrně našlapuje. I když to vypadá, že už i zelení pomalu berou energii z jádra na milost.

Jisté je, že spotřeba elektrické energie stále poroste. Teď tu sice máme finanční krizi, ale až se z ní svět vzpamatuje, budeme zase kupovat nové, hezčí, výkonnější přístroje. Budeme stavět, domy, byty a vyhřívat bazény. Opět se nám zvýší standard a s ním naše nároky.

Jen s těmi starými žárovkami se lidé nějak nechtějí loučit. V obchodech je teď - dokud jsou - hromadně skupují. Ty úsporné jim prý přijdou příliš drahé. I když nakrásně vydrží fungovat i šestkrát déle. Z předběžné opatrnosti bychom proto těmto nákupčím doporučili - přibalte si k žárovkám i balík svíček, oprašte na chalupách staré petrolejky a sežeňte si i ten petrolej. Člověk nikdy neví.

Český MASH se chystá do Afghánistánu

Spustit audio