Robert Břešťan: Kupte si svého politika

30. září 2009

Z celé kauzy "zákon za milion" na člověka dýchá neodbytný pocit blížící se jistotě, že takhle to v české politice (a nejen politice) chodí úplně běžně. Nelíbí se vám nějaký zákon nebo novela? Vyberte kasičku, brnkněte na sekretariát příslušné strany a dohodněte si schůzku. Dál už je to normální byznys. Oni odvedou práci, vy jim za to zaplatíte. Že jde o úplatek se nikdo nedozví. Cesty, jak to zakamuflovat, mají politické strany léty prověřené a prošlapané.

Pikantní je, že Mladá fronta Dnes si k testu úplatnosti vybrala zákon regulující hazard. Byla to hra, která jen lehce naznačila, jak to chodí ve skutečnosti. S politiky se zjevně v podobný čas nescházel jen figurant z deníku, ale i profesionální lobbisté.

Vyšší zdanění hazardu totiž do sněmovny opravdu zamířilo a opravdu neprošlo. Lidovci navrhli, aby stát zdvojnásobil odvody z hazardu, sázkařské firmy by tak do státního rozpočtu navíc přispěly čtyřmi miliardami korun. Nepřispějí, hazard se více danit nebude. Firmy, kterých se to týká, si to uměly pohlídat. Jakou podobu jejich lobbing měl, se můžeme jen dohadovat, i když Mladá fronta Dnes leccos naznačila.

Vyrazila na ryby, v saku milion korun českých a rozhodila návnadu. Kořist se chytla rychle. Novináři tak chytili rybku sice velmi cennou, na české poměry ale zřejmě pořád podměrečnou. Tenhle případ totiž jen dokazuje, že takhle se v Česku se zákony - a nejen se zákony - obchoduje ve velkém a dlouhodobě.

Není divu, že se Jiří Dolejš, tahle mediálně vlídnější tvář komunistů, která včera složila funkci místopředsedy, cítí dotčeně. Takhle se to přece u nich dělá běžně, proč by on měl pykat za to, že zrovna jeho u toho natočila skrytá kamera? Musí to být k vzteku.

Podobně teď už bývalý poslanec Ladislav Šustr. Z jeho jednání popsaného v novinách je patrné, že věděl, jak na věc. V oblasti sázkových her je ostatně kovaný, se Sazkou měl, má i bude mít nadstandardní vztahy.

Výrok vůdčí osobnosti strany TOP 09 Miroslava Kalouska směrem k Šustrovi - tedy, že jde o naprosto nepochopitelné selhání - lze také číst různě. Třeba i jako výtka, jak to zvrzal. A i všechny ty rezignace a odsudky napříč stranami můžeme chápat buď jako trest za nepřístojné chování nebo taky jako trest za to, že se dotyční nechali tak blbě chytit...

Že korupce v české politice (a české společnosti vůbec) je věc poměrně běžná, není žádné tajemství. Teď nám díky práci novinářů z MF Dnes přibyl další důkaz. Přidejme si ho k jiným. Chcete prodávat víc léků, nebo třeba kloubních náhrad? Podplaťte si svého doktora, nejlépe rovnou ředitele nemocnice.

Chcete dohodit známému lukrativní kšeft? Nastavte podmínky výběrového řízení tak, aby vyhovovaly jen a pouze jemu. Třeba tak, že do podmínek napíšete, že auto pro vás a váš úřad musí mít obložení palubní desky středně tmavým dřevem kořene ořechu.

Kapitolou samou pro sebe je české stavebnictví, předražené dálnice či kouzlo víceprací, díky nimž se ke spokojenosti zadavatele i stavebníka cena vyšplhá třeba na dvojnásobek původní nabídky.

V kauze "zákon za milion" jde o menší ryby. Ale je dobře, že i ty dostaly přes žábry.

Autor je šéfredaktor ČRo Rádia Česko

autor: bre
Spustit audio