Richard Seemann: Většina Němců odmítá imigrační politiku Merkelové

18. leden 2016

Nejnovější politický barometr veřejnoprávní německé televize ARD potvrdil, že v současné době po silvestrovských výtržnostech pouze necelých 40 procent podporuje v azylové politice kancléřku Angelu Merkelovou.

V hodnocení politiků klesla její oblíbenost a zaujímá až teprve čtvrté místo za ministrem financí Wolfgangem Schäublem, sociálně demokratickým ministrem zahraničí Frankem-Walterem Steinmeierem a náměstkem poslanecké frakce své strany Wolfgangem Bosbachem.

Na základě posledních informací o násilných akcích přijatých uprchlíků, které vedly až k vyloučení mladých mužů při návštěvě veřejných lázní i ve Finsku, je 70 procent dotázaných přesvědčeno, že nyní v Německu roste kriminalita.

Dva měsíce před třemi zemskými volbami prudce poklesla oproti předchozímu měsíci politická podpora Merkelové strany z 41 procent na pouhých 34. Všechny ostatní strany posílily, nejvíce pravicová Alternativa pro Německo.

Čtěte také

Angela Merkelová, která má nyní oprávněnou obavu o svou politickou budoucnost, prudce otočila politickým kormidlem. Spolu se sesterskou bavorskou CSU se dohodla urychleně vypovídat imigranty z Alžírska a Maroka.

V souvislosti se situací v Turecku oznámila, že v nastávajících společných pátečních jednáních v Berlíně chce nastolit i citlivé otázky, jako je svoboda tisku a zacházení s Kurdy. Podle jejího názoru tuto zemi ještě očekává velmi dlouhá cesta k jejímu přístupu do Evropské unie.

Německá kancléřka Angela Merkelová

Šéf sociálních demokratů vicekancléř Sigmar Gabriel na víkendovém jednání stranických špiček prohlásil, že Merkelová nepřináší do politiky nic nového. Například omezení vstupu severoafričanů bylo již dávno domluveno. Nyní je především důležité redukovat příliv cizinců, aby integrační snahy vlády byly v souladu se zájmy společnosti.

Emeritní sociálnědemokratický kancléř Gerhard Schröder zkritizoval kurs nastolený Agelou Merkelovou, který je iluzorní. Za nebezpečné označil především její rozhodnutí ignorovat národní hranice. Jeho bývalý předseda Hans-Jürgen Papier obvinil vládu, že rezignovala na aplikaci azylového zákona i na ochranu hranic. Zemi tak hrozí ztráta integrity.

V pondělí předseda bavorských sociálů Horst Seehofer postavil spolkovou kancléřku před ultimátum. Pokud Merkelová neobnoví na hranicích znovu zákonný pořádek, pak podá ústavnímu soudu žalobu.

Další komentáře z dnešních Názorů a argumentů si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.