Richard Seemann: Policejní kongres v Berlíně se zabýval uprchlickou krizí

22. únor 2017

Dva dny se radilo 1500 delegátů z 50 zemí světa na 20. Evropském policejním kongresu, jak zabezpečit vnitřní bezpečnost Evropy před uprchlickou krizí.

Ve středu se tak stalo berlínské kongresové centrum největším mezinárodním setkáním policistů, pracovníků bezpečnostních služeb a hraniční ostrahy spolu se zástupci vlád a parlamentů. Vedle odborného programu s mezinárodními experty na uprchlickou otázku byla zde k dispozici prodejní výstava bezpečnostních zařízení.

Kongres zahájil šéf kancléřství Peter Altmaier, který je koordinátorem pro uprchlickou otázku za spolkovou vládu. Vyslovil se pro rychlou integraci, protože nemá smysl, aby uprchlíci mající naději na umístění, museli měsíce čekat na výuku jazyka, který potřebují nezbytně pro zapojení do společnosti.

Na straně druhé není žádný rozpor v tom, aby byli vráceni zpět do svých zemí, když se ty stanou bezpečné. Odmítá proto odpor proti navracení Afgánců do své vlasti, který vzplál nyní v Německu a je doprovázen protesty. V této souvislosti ministr vnitra Thomas de Maiziére kritizoval některé spolkové země, že odmítají povolit návrat Afgánců přesto, že jsou odesíláni do bezpečných oblasti kolem Kábulu.

Bezmocnost státní moci

Razítko "vyhoštěn"

Podle něho je nyní nutno dosáhnout celoevropské dohody při kontrole pohybu osob a přesně identifikovat jejich původ. K tomu má sloužit i prověřování jejich mobilů, z kterých se dá daleko přesněji zjistit jejich skutečná identifikace, protože většina pasů, pokud jsou předloženy, jsou padělány. Účinná by byla proto kontrola jejich mobilů, což se stalo nyní hlavním politickým střetem.

Široce se s tím zabývá i tisk, který poukazuje že pokud se úřadům nepodaří přesně zjistit jejich identitu, pak stejně neví, odkud pocházejí a neví, kam je případně odsunout. To ví většina přicházejících velmi dobře, a proto své pasy odhodí ještě před kontrolou. Pokud budou chtít úřady kontrolovat jejich mobily, tak budou postupovat stejně.

Jak napsal „Straubinger Tagblatt“, ukazuje se bezmocnost státní moci při řešení tohoto problému. Proti kongresu došlo v Berlíně k násilným demonstracím, zejména levé politické scény proti které bylo nasazeno na tisíc policistů. Během tvrdých střetů došlo na obou stranách k zraněním a dvě desítky aktivistů byly zadrženy.

Spustit audio