Richard Seemann: Německý prezident Joachim Gauck je pro větší nasazení Bundeswehru

16. červen 2014

Velká pozornost v Německu byla věnována koncem týdne ukončené státní třídenní návštěvě spolkového prezidenta Joachima Gaucka v Norsku. Zřejmě posilněn rozsudkem spolkového ústavního soudu, který byl vynesen těsně před návštěvou, stvrzující jeho právo svobodně se vyjadřovat a nemuset být vázán zásadou nestrannosti, využil této možnosti.

Prohlásil, že nelze zavírat oči před minulostí, ve které Němci přinesli zlo a válku do Norska. „Nezapomeneme na tuto strašlivou fázi německých dějin, na vinu našeho selhání,“ prohlásil Gauck.

Současně odpověděl na výzvu norské premiérky Erny Solbergové, že Německo je povinováno již s ohledem na dějiny se více angažovat v zájmu zachování bezpečnosti a míru ve světě. Spolkový prezident s tímto názorem plně souhlasil a vyslovil se pro větší německé nasazení.

Čtěte také

Spolková republika bude muset, prohlásil, odmítnout, i když v souvislosti s minulostí oprávněnou, zdrženlivou politikou. V boji za lidská práva bude nutno sáhnout i ke zbraním.

Zejména tato poslední slova vyvolala na vnitropolitické scéně ostrou kritiku vzhledem k současným krizovým světovým situacím. Největší opoziční síla v Bundestagu strana Levice prohlásila, že hlava státu se „situuje do pozice světového velitele a policisty“.

Německý prezident Joachim Gauck

Přitom však nešlo o překvapivý krok, protože již na lednové mnichovské bezpečnostní konferenci Joachim Gauck jasně naznačil, že tento problém chce zařadit do své prezidentské agendy.

Negativně však reaguje i sociální demokracie, která je součástí velké vládní koalice. Její zahraničně politický expert Rolf Mützenich vyslovil údiv, že Gauckovo stanovisko je pronášeno právě v této době, kdy svět je otřásán množstvím konfliktů.

Čtěte také

Německo by přitom mělo pečlivě rozlišovat, o jaké ve skutečnosti jde, a posoudit, na kterých se eventuálně účastnit. „Výzva zvýšeně se na vojenských akcích právě v této době účastnit je pro mne nepochopitelná,“ prohlásil sociálně demokratický zahraničně politický expert. „Nevidím proto žádný důvod právě nyní otřásat s vojenskými nasazeními.“

Zřejmě posoudit další angažmá Bundeswehru, který v zahraničních akcích nasadil 4.600 příslušníků, má spolková ministryně obrany Ursula von der Leyenová, která od pondělka jedná ve Spojených státech o této problematice.

Spustit audio