Richard Seemann: Mezi Německem a Tureckem vypukla studená válka

6. březen 2017

Mezi Německem a Tureckem vypukla podle turkologů studená válka. Zahájil ji v neděli dvěma vystoupeními prezident Recep Tayyip Erdogan horující pro zavedení prezidentského systému.

Svého spojence v NATO napadl za to, že znemožňuje vystoupení svých ministrů na předvolebních shromážděních na podporu své samovlády před Turky žijící ve spolkové republice. „Vaše praktiky se neliší od dřívějších nacistických,“ prohlásil v Istanbulu Erdogan. Dodal, že Německo nemá co do činění s demokracií a bylo mýlkou, že se domníval, že tuto dobu má již za sebou.

Následný projev ještě zostřil prohlášením, že když bude chtít, tak zítra přijde sám, a pokud mu nebude dovoleno promluvit, tak vyvolá povstání. A to za situace, kdy turecký ministr hospodářství Nihat Zeybekci se účastnil téhož dne v německém Leverkusenu koncertu na počest zemřelého tureckého skladatele a v Kolíně nad Rýnem volebního shromáždění.

V Německu neexistuje žádný centrální zákaz pro shromáždění týkající se tureckého referenda, jako je tomu například v Rakousku a Nizozemí a povolení jsou v rukách místních úřadů.

Erdoganova vystoupení vyvolala u německých politiků a komentátorů vlnu kritiky. Jménem spolkové vlády její mluvčí Steffen Seibert v pondělí rozhodně odmítl politiku demokratického Německa srovnávat s érou nacionálního socialismu.

Negativní ohlas v zahraničí

Logo

Spolkový ministr zahraničí Sigmar Gabriel varoval Turecko před další eskalací vzájemných vztahů a v předvolebním období před nerespektováním zásad slušnosti.

Šéf strany Zelených Cem Özdemir, který je turecké národnosti, poukázal na to, že drastická Erdoganova prohlášení vyplývají z obavy, že by se mu nepodařilo prosadit své záměry v referendu. Vyzval přitom své krajany, aby vyslovili jasné NE a pokud by mu byla zajištěna bezpečnost, vystoupil by na shromážděních v Turecku.

Jak sedalo očekávat, prohlášení Erdogana vyvolalo negativní ohlas i v zahraničí. Rakouský spolkový kancléř Christian Kern vyzval Evropskou unii, aby vyhlásila na svém území všeobecný zákaz pro vystupování tureckých politiků.

S napětím se proto očekává středeční setkání Sigmara Gabriela se svým tureckým protějškem Mevlütem Cavusoglu v Německu a zdali se povede současné napětí mezi oběma zeměmi deeskalovat.

Spustit audio