Richard Seemann: Hitlerův rodný dům dále budí kontroverze

19. říjen 2016

Rakouská vláda v úterý odložila postoupení vládního návrhu na vyvlastnění Hitlerova rodného domu v Braunau do parlamentu.

Zákon, který připravil lidovecký spolkový ministr vnitra Wolfgang Sobotka, podle kterého má být umožněno stržení domu, údajně vycházel z doporučení expertní komise. Po jeho zveřejnění ve sdělovacích prostředcích vypukl spor, když její úctyhodní členové oznámili, že jsou naopak proti jeho likvidaci.

Ministr poté na vládě upřesnil svůj návrh tak, že dům má být přestaven do podoby, aby to znemožnilo jeho identifikaci. V současné době je před domem monolit, na kterém je vytesáno „Pro mír, svobodu a demokracii. Nikdy fašismus, miliony mrtvých varují!“

Prohlášení prominentních expertů podepsaný emeritním prezidentem nejvyššího správního soudu profesorem Clemensem Jablonerem a známým historikem profesorem Oliverem Rathkolbem zdůvodňuje své rozhodnutí tvrzením, že „stržení se rovná popření nacistických dějin v Rakousku“.

Tím se dostal tento problém na úroveň základní otázky, jaká byla vina Rakouska na zločinech nacistické Třetí říše poté, co bylo v roce 1938 připojeno k Německu.

Braunau z historie vymazat nelze

Teprve v 90. letech minulého století se vláda přihlásila k spoluodpovědnosti řady svých občanů na nelidských činech, které nemohou být vymazány mezinárodně uznávanou skutečností, že Rakousko bylo první obětí nacistického Německa. Po osvobození v roce 1945 přijalo Rakousko přísný zákon, který postihuje neonacistické aktivity.

Logo

Obdobně jako v Německu přitom likviduje taková místa připomínající Hitlerův režim, které zneužívají pravicoví extremisté. Stalo se tak v případě hrobu Rudolfa Hesse v Německu, stejně tak i hrobu Hitlerových rodičů v Rakousku.

Otevřená zatím zůstala otázka, co s domem v Braunau, kde Hitler po svém narození jen krátce pobýval. Po skončení války ji stát prodal původnímu majiteli, který ho pak státu pronajal za nájem pěti tisíc eur měsíčně.

V současné době je prázdný a zákon navržený Sobotkou umožňuje rozhodnout o jeho dalším osudu. Navrhuje se, aby tak učinili architekti v soutěži, která bude vyhlášena.

Historici jsou však názoru, že ať se stane cokoliv s malým žlutým domem poznamenaným temnou historií, nemůže vymazat z historie skutečnost, že rodným místem Adolfa Hitlera je rakouský Braunau am Inn.

Spustit audio