Richard Seemann: Evropští populisté jásají nad výsledkem rakouských voleb

27. duben 2016

Ani úterní konečné sečtení půl milionu dopisových hlasů v zásadě nezměnil výsledek nedělních prezidentských voleb v Rakousku. Celkem více jak čtyři miliony voličů z šesti, což je téměř 70 procentní účast, potvrdilo politické zemětřesení.

Tradiční sociálnědemokratická i lidová strana byly poprvé od 2. světové války poslány do autu, když ani dohromady nezískaly tolik hlasů, jako vítěz prvního kola voleb - pravicový populista 45letý Norbert Hofer.

Vítězství kandidáta pravicově populistické Svobodné strany Rakouska FPÖ vzbudilo mimořádnou pozornost evropských medií, které předtím nevěnovaly této alpské republice velkou pozornost. Dokonce se dostalo na prvé místo před návštěvou amerického prezidenta v Evropě.

Hoferovo jednoznačné vítězství se postaralo o to, že se dostalo na přední místo rozhlasových a televizních informací. Tučné titulky v tisku naznačující, že může jít o konec tzv. Druhé republiky.

Čtěte také

Jak konstatoval britský Guardian, zvítězila falešná „přátelská tvář FPÖ“, nebo pařížský Le Monde hovoří o tom, že se do čela dostala extrémní pravice.

Vítězství Norberta Hofera bylo pochopitelně přijato s velkým uspokojením u předáků evropských populistických stran. Ať jde o německou političku Frauke Petry, Holanďana Geerta Wilderse nebo představitele italské Ligy severu nebo maďarské strany Jobbik.

Vítězem prezidentských voleb se stal s 35 procenty místopředseda pravicově populistické strany Svobodných, 45letý Norbert Hofer

Předsedkyně francouzské Národní fronty Marine Le Penová vítězi rakouských voleb gratulovala a jeho prvé místo hodnotila jako velký úspěch.

Jeden z vedoucích politiků německé Alternativy pro Německo (AfD) André Poggenburg s nadšením přijal výsledek voleb u svého jižního souseda, který je signálem i pro její stoupence. Vždyť výsledek březnových německých zemských voleb byl jednoznačným úspěchem pro AfD.

Čtěte také

Křesťanští i sociální demokraté velké koalice Merkelové jsou na ústupu a AfD na vzestupu, obsazuje tedy jedno místo po druhém v spolkových zemských sněmech. Německý tisk přitom prorokuje, že politické zemětřesení u souseda se přenese i přes jeho hranice a může postihnout i Berlín, kde vliv křesťanských demokratů i sociálních demokratů stále slábne.

S napětím proto všichni očekávají 22. květen, kdy bude rozhodnuto o konečném vítězi mezi pravicovým politikem Norbertem Hoferem a zeleným politikem a profesorem Alexandrem Van der Bellenem. Především, zdali rakouští demokraté budou schopni se sjednotit na tomto kandidátovi, který by byl zárukou pokračování rakouské demokratické a proevropské politiky.

Spustit audio