Richard Seemann: Duel mezi Merkelovou a Schulzem byl spíše duetem

4. září 2017

S německou spolkovou kancléřkou Angelou Merkelovou se sociálnědemokratický vyzyvatel Martin Schulz střetl v televizní diskusi tři neděle před parlamentními volbami.

Očekáváný tvrdý duel šířený dvěmi veřejnoprávními a dvěmi soukromými televizními stanicemi před patnácti miliony diváky se však změnil spíše v umírněný duet. Ostatní politické strany většinou proto kritizovaly jeho průběh.

Šéf Zelených Cem Özdemir si stěžoval, že 97minutová diskuse se vyhnula důležitým otázkám týkajícím se vzdělání, ochrany ovzduší a digitalizace. Též předseda liberálních Svobodných Christian Lindner poukázal, že v duelu chyběly témata týkající se energetických problémů, nutné inovace nebo prohlubující se eurokrize.

Postkomunistické Levici vadilo, že se pouze okrajově zabýval sociálněpolitickými otázkami. Předsedkyně pravicově populistické Alternativy pro Německo Frauke Petryová označila celou diskusi mezi Merkelovou a Schulzem za zbytečnou, protože diváci slyšeli jen fráze.

Televizní duel mezi Angelou Merkelovou a Martinem Schulzem

15procentní náskok

Politologové poukazují, že nové z úst kancléřky zaznělo pouze to, že křesťanští demokraté nebudou po volbách spolupracovat ani se stranou Levice ani s Alternativou.

Její vyzyvatel se ale jasně nevyslovil, zdali - pokud nevyhraje volby - je ochoten vstoupit do velké koalice. Nevzdá se však funkce šéfa strany. Překvapil snad jedině prohlášením, že pokud se stane kancléřem, vyzve Evropskou unii, aby přerušila veškerá jednání s Tureckem o přijetí do jejích řad.

Televizní duel mezi Angelou Merkelovou a Martinem Schulzem

Podle názoru diváků ARD se kancléřka Merkelová v televizním duelu prosadila proti svému protikandidátovi Schulzovi. Podle DeutschlandTrendu má Merkelová ve volbách 15procentní náskok. V číselném vyjádření však náskok u diváků ZDF činí pouze tři procenta. Důležité je zjištění, že 40 procent voličů není stále ještě rozhodnuto, komu dají svůj hlas.

Pondělní německý tisk poukazuje, že duel umožnil Schulzovi se poprvé představit čtvrtině voličů. To bude mít velký význam pro průběh voleb, protože do této doby znali dobře pouze Merkelovou.

Jak trefně napsal komentátor Nordsee-Zeitung, teprve nyní tři neděle před volbami se začne občan vážně zabývat, pro koho se vysloví.

Televizní duel mezi Angelou Merkelovou a Martinem Schulzem
Spustit audio