Richard Seemann: Daňové aféry zasáhly nyní i německý sport

23. duben 2013

Odklon peněz do daňových rájů zasáhly v Německu i vrcholový sport. Nyní se soustředila nebývalá pozornost sdělovacích prostředků na 61letého prezidenta prestižního FC Bayern München Ulricha Hoenesse, bývalého hráče německého národního mužstva.

V době jeho působení získalo v roce 1972 titul mistra Evropy a dva roky poté mistra světa. Koncem minulého týdne zveřejnil týdeník Focus informaci, že mnichovské státní zastupitelství proti němu podalo obžalobu pro podezření z daňového podvodu. Byla vyvolána poté, co jeho daňový poradce letošního ledna podal finančnímu úřadu jeho jménem dobrovolné přiznání, že má nezdaněné konto ve Švýcarsku.

Pokud by státní zastupitelstvo zjistilo, že tím došlo k daňovému podvodu, nemůže však být obviněn ani potrestán. Proti tomu se však rozhodně postavila parlamentní opozice Zelených a strany Levice v Bundestagu a odmítá, aby se na to vztahovala amnestie. Zelení přímo vyzvali zákonodárce, aby proti tomu postavili „vysoké překážky“, aby sebeobvinění nemohlo být v případě daňových podvodů zneužíváno. Sociálně demokratický kandidát na spolkového kancléře Peer Steinbrück se však vyslovil pro zachování současného práva. Je však nutno dodržovat a prosazovat výměnu mezinárodních informací zamezující daňové úniky.

Představitelé vládní koalice v zásadě setrvávají na současném stavu, protože v mnohých případech údajně vede k zvýšení daňových příjmů. Tisk mezi tím přinesl informace, že milionový majetek, který odklonil mimo území Německa, vydělal ve své norimberském podniku na výrobu uzenin. Státní zastupitelstvo již v březnu nechalo provést domácí prohlídky za účelem zjištění daňových úniků. Poté Hoeness vyplatil jako zálohu na daních téměř šest milionů Euro. Beze sporu nyní celá záležitost těžce zasáhla přední fotbalový klub, avšak jeho prezident prohlásil, že nepočítá, že by odstoupil ze své funkce. Zůstává otázkou, jak dlouho odolá tomuto tlaku, kdy jeho aféra se dostala do popředí současného dění.

Spustit audio