Remíza v derby

6. květen 2003

Remíza v Česko - Slovenském hokejovém měření sil nedává odpověď na otázku, který z týmů je lepší, a tak by bylo správné, kdyby se obě mužstva setkala na mistrovství světa ve Finsku ještě jednou, ve finále. K tomu je zapotřebí, aby se ještě dvakrát hrála česká a dvakrát slovenská hymna, tedy po čtvrtfinálových a semifinálových zápasech.

Včerejšek ukázal, že náš tým je schopen eliminovat slovenský útok, který jinak budí ve Finsku hrůzu a děs, ale také se potvrdilo, že větší hrozbou než jakýkoli útočník soupeře je pro náš tým nevyzpytatelný český útočník Radek Duda. Při jednobrankovém vedení dvanáct minut před koncem zápasu oslabit tým na pět minut faulem v útočné třetině, to doopravdy nedává smysl. Rozmrzelý trenér poznamenal, že si reakci ještě promyslí, ale video mu nemůže ukázat nic jiného, než to, jak Duda Pálfymu zezadu podkopnul nohy. Jak už to ale u Dudy bývá, předváděl v zápase i skvělé momenty, hrál naplno, a snad i proto mu prý v kabině nikdo nenadával. Obránce Modrý dokonce prohlásil, že to Duda "určitě neudělal naschvál a že chce vše nejlepší pro tým". Straka se pak jenom podivil, že za podkopnutí rozhodčí udělil pětiminutový trest, a sám postižený Žigmund Pálfy po zápase poznamenal, že na podobné zákroky je v NHL zvyklý.

Pokud trenéři před rozhodujícími vyřazovacími zápasy mistrovství o Dudovi přemýšleli, zda je pro tým spíše přínosem nebo více hrozbou, pak jsou na tom stejně jako na začátku. Duda zůstal svůj, nevyzpytatelný v dobrém i ve zlém. Kdyby se na něj trenér rozzlobil a nechal ho pro nedisciplinovanost sedět na střídačce, dost možná by nám nakonec na ledě ta neřízená střela chyběla. K zážitku z hokeje totiž patří i to, že u televizoru občas nevěřícně kroutíme hlavou a říkáme si: "To snad není pravda?!"

autor: iho
Spustit audio