Ředitel Občanského institutu: Platové rovnostářství mezi ženami a muži je ideologické šílenství

15. červenec 2014

Letošní Mezinárodní den rovnosti žen a mužů oslavil 19. června své 7. výročí. Jedním z hlavních parametrů rovnosti jsou mzdy. Hrozí při zavedení rovnosti pokles platů mužů?

„Pokud muž vydělává více, pak vyrovnání mezd mezi muži a ženami by znamenalo, že mužům platy klesnou, aby ženám mohly stoupnout,“ uvedl v Pro a proti ředitel Občanského institutu Roman Joch.

Podle něj by došlo dokonce k propouštění. „A koho? V naprosté většině mužů.“

Joch svůj scénář dále promýšlí: „Jen kvůli tomu, aby se zákonem prosadilo ideologické rovnostářství, se vyrovnají mzdy, muž přijde o práci a celá rodina ztratí živitele.

„Máme tu nezamýšlený důsledek ideologického šílenství,“ glosuje.


Ať je referenční jednotkou rodina, nikoli muž nebo žena. Podstatný je příjem rodiny. Je důležité, jaký mají příjem dohromady, než jestli muž a žena mají tabulkově stejný příjem.

Koordinátorka projektových aktivit Petra Kubálková ze společnosti pro zdravé rodičovství Aperio připomněla: „Prosazujeme jen rovnost před zákonem, jak říká legislativa: Za stejnou práci stejnou odměnu.“

"To že ve společnosti fungují jiné mechanismy, plné stereotypů, předsudků a předpokladů je jiná věc."

I Kubálková má v záloze scénář.


Ze statistik víme, že pokud žena odejde z rozvedeného manželství se dvěma dětmi, její úroveň se propadá k hranici pásma chudoby. Pokud má v tu chvíli ještě nižší mzdu, jak to vyrovnáme?

Muž je ohrožený druh, říká Joch

Podle psycholožky Lenky Šulové je česká společnost k matkám tvrdá. Požaduje, aby byly výbornými manželkami, hospodyněmi, a zároveň vynikaly v zaměstnání, dobře vypadaly, a ve všech svých rolích byly jedničkami.

Kubálková souhlasí: „To je správný popis: společnost je tvrdá v nárocích na ženy.“

„Správný popis to je, bohužel,“ dodává Joch. „Když žena ukončí péči o děti, tak je ve čtyřicátých, padesátých, šedesátých letech věku je mnohem efektivnější a produktivnější než muž a úspěšně může mužům konkurovat.“

Joch varuje: „Muž je ohrožený druh.“

autoři: Renata Kalenská , oci
Spustit audio