Recyklace je nákladná a není všespásná. Jde to i bez odpadů a obalů, tvrdí propagátorka Zero waste

14. srpen 2018

Na přelomu století může v oceánech plavat více plastů než ryb. Až 8 milionů tun plastu končí každý rok v oceánech a mořích. Evropská unie chce bojovat proti jednorázovým plastům a dosáhnout toho, aby do roku 2030 byl každý obal recyklovatelný.

„Recyklace je určitě dobrá věc, ale není všespásná. Známe barevné kontejnery, do kterých obal vyhodíme, a dál se nestaráme. Myslíme si, že se všechny ty obaly znovu využijí, veliký problém je ale v tom, že ne vše lze recyklovat, a navíc je to velmi nákladné,“ upozorňuje ředitelka neziskové organizace Bezobalu Veronika Nováčková.

Recyklace jen oddaluje odvoz plastů na skládku, musíme se chovat střídmě, vyzývá chemik

Plasty (ilustrační foto)

Svět hledá způsob, jak bojovat se znečištěním plasty, které už podle OSN postihuje celý svět. Evropská komise navrhuje omezení jednorázových plastů jako jsou brčka, kelímky nebo příbory. Je to správná cesta?

Veškeré obaly z kontejneru putují na dotřiďovací linku a jen polovina jde na recyklaci, zbytek pak do spalovny nebo na skládku. Týká se to například kompozitních materiálů.

Nováčková zpochybňuje tvrzení, že Češi patří v recyklaci odpadů k nejlepším, jak zjistila analýza PlasticEurope. „Jsme dobří ve třídění odpadu, ale ne tak v recyklaci. Celá Evropa je závislá na tom, že vyváží odpad do zemí třetího světa, kde se teprve odpad recykluje,“ upozorňuje.

Zero waste

Podle německého Helmholtzova centra pro výzkum životního prostředí 90 procent veškerého plastového odpadu v moři pochází z deseti řek, dvou afrických a osmi asijských.

Zero Waste: Nakupujte bez obalů a ušetříte až 40 % na ročních výdajích domácnosti

bez obalu zero waste

Bea Johnson údajně se svou čtyřčlennou rodinou vyprodukuje za rok odpad, který by se vešel do jedné zavařovačky! Jen pro srovnání – průměrná česká rodina vyprodukuje za stejnou dobu odpadu víc než tunu.

To připouští i Nováčková, podle ní se ale plasty do oceánů dostávají i z našich řek nebo právě kvůli vývozu odpadu do třetích zemí. Recyklační linky by prý proto měly vzniknout i v Evropě. Hlavně je ale třeba hledat cesty, jak nevytvářet zbytečný odpad.

„Snažíme se šířit osvětu a vysvětlovat lidem, že to jde i bez obalu a odpadu. Ale asi nejde celý svět odbalit,“ říká s úsměvem Nováčková, jejíž organizace například provozuje bezobalový obchod. Denně do největší pražské prodejny Bezobalu zavítá asi 150 lidí.

Na nákup si Nováčková nosí vlastní nádoby, do kterých tak může i v běžných obchodech dát alespoň ovoce, zeleninu či pečivo. „Jsou chvíle, kdy se plastům nevyhneme. Ale je to o tom zvažovat, jestli ten plastový obal opravdu potřebuji. A pokud ano, můžu ho použít znovu, ne ho hned vyhodit,“ uzavírá.

autoři: Michael Rozsypal , ert
Spustit audio

Související