Reakce ČNB na finanční krizi

6. říjen 2008

Zatímco se ve světě stále šíří panika ve finančních sektorech jednotlivých států, Česko a jeho národní banka se tváří jakoby o nic nešlo. Spojené státy, jmenovitě prezident George Bush mladší a šéf Federální banky Ben Bernanke, vymýšlejí varianty plánu, kterým by přiměli Kongres k uvolnění sedmi set miliard dolarů do finančního sektoru na odkup problémových hypoték.

Dow Jonesův index na Newyorské burze ztratil více než sedm procent během jednoho dne. Mimochodem, ten vznikl již v závěru 19. století, aby se našlo pro burzu porovnávací měřítko. Od roku 1928 má třicet komponentů - tak zvaných blue chips, což jsou nejkvalitnější akcie z oblastí průmyslové, mediální, finanční a technologické. Také evropské vlády již poskytly řadě bank pomoc, převzaly za ně záruky nebo se k tomuto kroku chystají. Obecný nedostatek hotovosti se v bankovním sektoru dostává na rekordní úroveň, což potvrzuje i ukazatel úrokové sazby pro mezibankovní trh London InterBank Offered Rate, zkráceně uváděný jako LIBOR.

Dokládá to například sazba na dolarové půjčky, která vzrostla na čtyři a čtvrt procenta ačkoliv sazba Fedu, tedy federální banky je pouze dvouprocentní. Pang Meng Yam z KBC Bank řekl pro finanční list Bloomberg: "Na trhu je spousta poptávek na půjčování peněz, ale žádné nabídky. Nepůjčuje se, většina peněžního trhu je zmrazená. Rozdíl mezi bankovními sazbami se výrazně zvětšuje." Je tedy vidět, že ani přes řadu intervencí a finančních injekcí se důvěra ve stabilitu obecně neobnovuje. Pozitivním signálem pro investory by přitom mohla být schopnost řady bank, které za výhodné ceny skupují v krizi se ocitající finanční domy.

Je proto dobrým signálem oficiální vyjádření České národní banky, které zdůrazňuje, že není důvod ke znepokojení. Toto tvrzení podporuje i skutečnost, že bez velké publicity stáhla z trhu 150 miliard korun, jak oznámila včera na webových stránek. Dává tím avízo bankám, že je schopna jim v případě nouze pomoci, kdyby si lidé chtěli peníze vybírat. Navíc ještě nabízí na bankovním trhu cenné papíry, což převážná část českých bank nejen zaregistrovala, ale i využila. Je to pro ně totiž nejjistější cesta k výnosu oproti vzájemnému obchodování nebo krátkodobým půjčkám. České banky se shodují, že zmrazení mezibankovního úvěrového trhu je netrápí, protože jejich závislost na něm je minimální. Monika Klucová z Komerční banky doslova říká: "Naše banka si nepotřebuje půjčovat hotové peníze od ostatních bank.. Naopak, své hotovostní přebytky umisťuje u České národní banky." Nicméně se dá počítat s tím, že i čeští bankéři neberou situaci na lehkou váhu a mají připraveny krizové scénáře, což potvrzuje i několik bankovních analytiků.

Uklidnění pro firmy obchodující se Slovenskem přináší i obdobné vyjádření Národné banky Slovenska, které bylo veřejnosti poskytnuto včera. "Centrální banky vstupují do hry v pravý čas, protože veřejnost je silně znepokojena. Obavy pramení z přibývajícího počtu evropských bank, které nejsou schopny ustát svou situaci," říká k těmto vyjádřením ředitelka Next Finance Markéta Štichařová. Potíže bankám vznikají snadno. Stačí dostatečně znepokojená a vystrašená veřejnost, která hromadně vezme banky útokem a nemá-li bankovní systém dostatek hotovosti k dispozici. Tuzemské banky mají ještě výhodu v tom, že jsou ve velké většině od svých mateřských společností poměrně dost izolované a pracují se svou vlastní bilancí.

Faktem přesto zůstává, že obchodní banky i v Česku jsou v půjčkách mezi sebou velmi opatrné a v úrokových sazbách mají zakalkulovány vysoké rizikové prémie. Pro občany je potom nepříjemným dopadem zdražování půjček, spotřebitelských úvěrů i hypoték. Vyšší rizikové prémie mohou postihnout i majitele kreditních karet. Ostatně ministr financí Miroslav Kalousek včera uvedl, že končí "výjimečně dobré časy" a začíná normální období.

Další komentáře si můžete poslechnout v pořadu Názory a argumenty v sekci Rádio na přání . Některé vybrané komentáře si můžete přečíst také v Týdeníku rozhlas .

autor: Svatopluk Stojan
Spustit audio