Rakovina prostaty může souviset s retrovirem

8. září 2009

Vědci objevili spojitost mezi retrovirovou infekcí a rakovinou prostaty, která je v Evropě druhým nejčastějším typem zhoubného nádorového onemocnění u mužů.

Podezřelým retrovirem je virus označovaný zkratkou XMRV (xenotropic murine leukemia virus-related virus), který zřejmě může být přenosný pohlavním stykem. Vědci jej objevili ve více než čtvrtině ze 300 zkoumaných vzorků nádorů prostaty. V článku, který tento týden vychází v Proceedings of the National Academy of Sciences uvádějí, že virus je přítomný především u agresivních forem rakoviny prostaty a zřejmě se nějakým způsobem přímo podílí na vzniku nádoru.

Podle výsledků sekvenování jeho genomu se zdá, že virus patří do rodiny takzvaných gammaretrovirů. Její příslušníci vyvolávají leukémie a sarkomy u mnoha druhů živočichů, ale až dosud nebylo prokázáno, že by se některý z nich podílel na vzniku rakoviny u lidí. Objev ale přináší i dobré zprávy, protože virus může sloužit jako diagnostický marker a vědci nevylučují ani vývoj nové terapie nebo vakcíny. Jako vzor přitom uvádějí nově vytvořenou vakcínu proti lidským papilomavirům (HPV), které způsobují rakovinu děložního krčku.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio