Rakouské ambice jsou liché, jednání s Ruskem je pro těžké váhy, říká europoslanec Telička

20. srpen 2018

Pěkná cesta, soukromá návštěva. Tak komentoval ruský prezident Vladimir Putin svou účast na sobotní svatbě rakouské ministryně zahraničí Karin Kneisslové ze strany Svobodných, kam dorazil s kyticí, pronesl přípitek v němčině a s nevěstou i tančil. Šéf Kremlu s sebou přivezl také sbor donských kozáků, který snoubencům zazpíval serenádu.

Podle rakouského kancléře Sebastiana Kurze se Kneisslová ujala role budovatelky mostů a přinesla Rakousku neocenitelnou publicitu. Opozice naopak mluví o provokaci a ostudě. 

Europoslanec Pavel Telička podotýká, že rakouští Svobodní a další krajní politické síly mají úzké vazby na Rusko. „Moskva se snaží penetrovat prostředí a využívat ho pro své zahraničněpolitické zájmy,“ uvádí.

Putinovu účast na svatbě ovšem považuje za soukromou záležitost, důležitější prý byla následná schůzka ruského prezidenta s německou kancléřkou Angelou Merkelovou.

S tím souhlasí i komunistická europoslankyně Kateřina Konečná, která připomíná, že svatby se účastnil i rakouský kancléř a prezident. Rakousko se podle ní dlouhodobě snaží být mostem mezi Východem a Západem a nejinak tomu je i v době, kdy je předsednickou zemí Evropské unie.

Vítám rakouský postoj, protože jsem ráda, že existují státy, které se snaží hledat mosty, a ne je pouze bortit.
Kateřina Konečná

„Rusko je důležitý a strategický partner Evropy. Témata týkající se Sýrie a Ukrajiny, která Putin otevíral na schůzce s Merkelovou, ukazují, že Evropská unie si bez Ruska – a naopak – s některými věcmi neporadí,“ upozorňuje Konečná.

Telička ovšem poukazuje na to, že Rusko má v tématu Sýrie a Ukrajiny významnou odpovědnost a zároveň odpovědnost agresora. „Bavíme se o konkrétním agresorovi, který nepřispívá k řešení situace, naopak to rozdmýchává,“ oponuje.

Rakousko s ohledem na svoji váhu podle Teličky těžko může mít ambici jednat s Ruskem. „Jsme ve složité geopolitické situaci, kde je to pro jiné hráče. Spíše pro Unii jako celek a v jejím rámci pro některé těžké váhy. Bez ohledu na to, jestli je Rakousko předsednickou zemí, tady jsou jeho ambice spíše liché,“ míní.

Rusko je složitý partner a my s ním musíme jednat, ale jako s partnerem, který se dopouští porušování mezinárodních norem.
Pavel Telička

Spustit audio

Související