Radko Kubičko: Předseda STAN a ministr vnitra Vít Rakušan na odpis

19. srpen 2022

Politika je povoláním svého druhu a nic v ní není moc sentimentální. Ví o tom teď mnohé místopředseda vlády, ministr vnitra a předseda hnutí STAN Vít Rakušan. Ještě před takovým rokem se zdálo, že dlouholetý populární kolínský starosta je dítětem štěstěny a nadějí české politiky. Mnohokrát se soudilo, že jeho místo by mohlo být rovnou i v premiérském křesle.  

On sám dával skromně přednost koaličnímu partnerovi, Pirátům, ale dnes už víme, jak to dopadlo, díky preferenčním kroužkům získalo starostenské hnutí skoro všechno, Piráti museli řešit svou samotnou existenci. Už tehdy se objevil na dosud čistém lesklém štítě šrám, za který sice Rakušan sám nemohl, ale koho to v politice zajímá.

Čtěte také

Součástí politikovy práce je totiž také udržování svého osobního i stranického štítu, pokud začne být ušmudlaný, a to právě nemusí být jen jeho vinou, chybí mu něco důležitého v práci, i když její ostatní složky mohou být zcela v pořádku. A další součástí je také odpovědnost, a to nejen za sebe, ale i své spolupracovníky. A pokud je to předseda strany, pak za stranu celou. 

Takže když začaly další potíže hnutí STAN, pokukovalo se už po špičce ledovce, co o tom soudí předseda, měl nějaké povědomí, mohl něco udělat, aby tomu zabránil? Nominace sporného kandidáta na ministra, pochybnosti kolem stranického financování, odjezd zvoleného poslance na stáž za oceán.

Uznat politickou chybu

Čtěte také

A lavinu spustil policejní zásah proti vlivnému pražskému politikovi STAN a dalším osobám, blízkým hnutí. Jeho otec zakladatel Gazdík se musel poroučet z postu ministra školství kvůli stykům s kontroverzním podnikatelem Redlem, zapojeným do vyšetřované korupční aféry. Kvůli tomu skončil i šéf pošty.

Je až neuvěřitelné, že v této atmosféře nakonec Rakušan opravdu dosadil do čela civilní rozvědky Petra Mlejnka, který se také dvanáct let pohyboval v byznysu a často i poblíž Redla, od kterého prý dvakrát ročně sháněl zakázky, ač v té době byl podnikatel uznán nesvéprávným. Rakušan o tom věděl a dodnes říká, že mu to nevadí, protože Mlejnek byl řádně prověřen, ač politicky mu to velmi komplikuje život.

Jenže to je právě ono, zatímco u ředitele rozvědky jde spíše o odbornost a do té spadá i důvěryhodnost, u politika jsou to obě vlastnosti a ještě také už zmíněná politická odpovědnost. A tam můžeme mít vážné pochybnosti, zda-li v tomto smyslu Rakušan svou profesi politika opravdu zvládá.

Čtěte také

Už několikrát musel uznat politickou chybu, nyní trvá na svém rozhodnutí, ač se mu mediálně hroutí. Navíc zviditelnil tajnou službu zcela nepřijatelným způsobem, jak se zatím nepodařilo asi nikomu. Vzbudil obavy, zda-li to nemůže ohrozit bezpečí státu. Na tiskových konferencích to musí neustále vysvětlovat, podstatně více tomu je nucen věnovat času než vlastní činnosti ministerstva. Tohle když se politikovi stane, je na odpis, dříve či později.

Radko Kubičko, komentátor Českého rozhlasu Plus

Začíná připomínat svého předchůdce Hamáčka, který také snad zvládal mnohé odborné otázky, ale politicky se začal zaplétat do svých vlastních prohlášení a vyvolávat často až neuvěřitelné spekulace. Odvolán sice nebyl, ale jeho strana ve volbách propadla.

Také Vít Rakušan bude asi muset brzy zvažovat, zda-li se nedostal do podobné situace, kdy pro svou stranu začíná být přítěží. 

Autor je komentátor Českého rozhlasu

Spustit audio