Radko Kubičko: Czexit. Nezodpovědná okrajová fantazie, nebo reálné povolební téma?

7. říjen 2021

Požadavek referenda o vystoupení České republiky z Evropské unie rozhodně nepatří k zásadním tématům předvolební kampaně, přesto se v ní objevuje a v některých debatách se o něm diskutovalo dlouhé minuty. Vnáší ho do nich hlavně SPD Tomia Okamury. Ve veřejném prostoru tak přítomen je, i když v nijak ucelené, promyšlené podobě.

Také další kandidující politické strany s ním pracují. Například KSČM, jejíž předseda Vojtěch Filip ho rovnou spojil, jak se na komunisty patří, i s členstvím v NATO. Referendum žádá i Trikolora.

Čtěte také

Ostatní politické strany něco takového jednoznačně odmítají, ANO, SPOLU i Piráti se STANem. Dokonce i k Evropské unii občas velmi kritická ODS, součást SPOLU, požaduje jen reformy, ne vystoupení. Proevropská je i ČSSD a další, jen trochu relevantní strany, to neřeší.

Před pěti lety, kdy se o referendu dokonce i hlasovalo v Poslanecké sněmovně, záhy po přijetí brexitu, bylo jednoznačně odmítnuto. Zdálo by se tedy, že jde o předmět zcela marginální, kterému není nutno věnovat pozornost. Česká republika není ostrovní velmoc typu Velké Británie, je do Evropské unie geograficky i ideově pevně vklíněna a většina jejího exportu směřuje právě tam.

Referendum jako taktický tah?

Přesto se objevují varovné hlasy, že aktuální česká situace vykazuje mnohé symptomy, které se objevily i před britským referendem. Volání po brexitu tam bylo jistě silnější, s větší tradicí. Přesto politické strany byly také většinově proti a voliči prokazovali sice kritickou, přesto jasnou proevropskou většinu.

Čtěte také

Pro byla jen Strana nezávislosti, která sice vyhrála evropské volby, ale v britské politice byla mnohem slabší než tuzemská SPD, zajisté díky většinovému volebnímu systému. S referendem nakonec souhlasil konzervativní premiér David Cameron jako s čistě politickým tahem pro euroskeptické členy své vlastní strany, kterým chtěl věc nadlouho smést ze stolu, podobně jako otázku skotské nezávislosti. Vedl pak s velkým osobním nasazením kampaň proti brexitu.

Jenže se mu to vymklo z rukou a referendum dopadlo jinak. Velká Británie, řeklo by se, nakonec vystoupila z Evropské unie tak nějak z leknutí. A otázka zní, zdali něco podobného je zcela vyloučeno v České republice.

Opoziční koalice, hodlající sestavit vládu a odstavit dosavadního premiéra Andreje Babiše (ANO) od moci, nemusejí získat k tomu potřebnou většinu. Nemusí ji ale ani získat jeho hnutí ANO. O sestavení vlády mohou pak rozhodovat další strany včetně referendových SPD nebo KSČM, které dokážou umně využít chyb a občasné slabosti proevropské argumentace.

Čtěte také

Hnutí ANO je navíc sice navenek proevropské a proti referendu o vystoupení, ale v otázce například uprchlíků nebo přijetí společné evropské měny je razantní stejně jako strany protievropské, nevyhýbající se ani alarmující rétorice. I někteří opoziční politikové mu v tom s ohledem na veřejné mínění zdatně sekundují nebo se raději těmto citlivým tématům opatrně vyhýbají.

Od toho už je jen krůček k pragmatickému nápadu podobně jako v Británii, že referendum by snad přicházelo v úvahu též jen jako obratný taktický tah se spolehnutím na záporný výsledek.

Radko Kubičko

O něčem podobném snil před časem i prezident Miloš Zeman, byl by prý pro referendum, ve kterém by hlasoval jednoznačně pro Evropskou unii. Jako ostatně David Cameron. A zbylo by to na voličích, kteří se, také ostatně jako v Británii, zatím vyslovují kriticky, ale většinově pro setrvání.

I když se tedy zdá, že téma czexitu je jen druhořadé téma české politiky, po volbách by po britském vzoru tomu být teoreticky vůbec nemuselo.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka