Radar poprvé zachytil tsunami

17. srpen 2011
Monitor

Tsunami, která letos v březnu zasáhla Japonsko, neunikla vysokofrekvenčnímu radaru.

Vědci z Kalifornské univerzity v Davisu využívají ke sledování oceánských proudů vysokofrekvenční radary. Vlnu tsunami, kterou 11. března vyvolalo zemětřesení u Japonska, dokázali vypozorovat pomocí dat z Bodega Bay, Trinidadu, Kalifornie a ostrova Hokkaidó. Zjistili, že vysokofrekvenční radar neumí zachytit samotnou vlnu tsunami, která je na otevřeném moři příliš nízká. Dokáže však zaznamenat změny, které vlna svým průchodem vyvolá v mořských proudech.

Je to vůbec poprvé, kdy radar zpozoroval vlnu tsunami. Znamená to, že vysokofrekvenční radary by mohly posílit systémy varující před tsunami. Radarové sledování by se uplatnilo především v oblastech, jako je jihovýchodní Asie, kde se nachází rozlehlé oblasti mělkých kontinentálních šelfů. Právě v mělkých pobřežních vodách totiž vlna tsunami zpomalí a naroste do ničivé výše.

Zdroj: University of California – Davis

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.