Racionální Merkelová

27. říjen 2005

Pod názvem nejsem bázlivá uveřejnil minulý týden německý zpravodajský časopis Der Spiegel obsáhlejší rozhovor s budoucí první poválečnou kancléřkou, která navíc pochází z bývalé NDR, Angelou Merkelovou. V interview se snaží přesvědčit čtenáře, že čtyři roky, které před velkou koalicí CDU/CSU společně se sociálními demokraty SPD stojí, je obrovská doba, kterou musí koalice - kterou si zvolili voliči - plně využít.

0:00
/
0:00

Upozorňuje v této souvislosti na tu skutečnost, že čtyři roky jsou právě tou dobou, kdy se na světě všechny vědomosti lidí zdvojnásobí.

Jako motto tohoto rozhovoru by se dala použít věta, která v něm zazní několikrát a která zní: Jsme odsouzení k úspěchu. Základ budoucí koalice paní Merkelová vidí ve skutečné spolupráci a ne v dělené odpovědnosti. Říká: "Jako kancléřka takovéto vlády považuji za velice důležité, aby nedocházelo k dělení na unionistické úspěchy a sociálnědemokratické úspěchy. Ve vládě musí panovat klima, v němž každý bude cítit odpovědnost za celou vládu a mám dojem, že od začátku to vidí sociální demokracie taky tak."

Paní Merkelová se podle tohoto rozhovoru bude snažit, aby ve vládě panovaly takové poměry, v nichž se každý, byť je z jiné strany, bude umět radovat z úspěchů člena jiné strany. Vlastně říká: Je třeba zapomenout na to, co se říkalo v předvolebním boji a začít společně se dívat dopředu, do budoucnosti. Kancléřka v této souvislosti hovoří o Koalici nových možností a upozorňuje, že takováto koalice má jednu obrovskou výhodu, do své práce může zatáhnout mnohem více lidí, než koalice, v níž je pouze jedna velká strana.

Jako jeden z hlavních úkolů pro velkou koalici si paní Merkelová vytýčila snížení nezaměstnanosti, ale zdráhá se říci konkrétní čísla, aby nedopadla jako Gerhard Schröder, který před minulými volbami sliboval snížení nezaměstnanosti na 3,5 milionu lidí a za jeho vlády se pak nezaměstnanost ještě zvýšila. Proto kancléřka hovoří raději o úrovni nových míst, než o číslech. Chce, aby se zvyšoval počet v oborech s náročnou technologií, které mají velkou budoucnost a hodlá hodně investovat do vzdělání.

Jako další programovou prioritu vidí sanování rozpočtu, který za rudozelené koalice rostl na úkor budoucnosti. Jinými slovy chce paní Merkelová spolu s Edmundem Stoiberem pracovat na postupném oddlužení země.

A jako třetí prioritu, kterou je možné prosadit jen díky velké koalici, protože vyžaduje změnu ústavy, vidí zrychlení politického systému. Jde jí o to, aby se mohlo mnohem rychleji o důležitých věcech rozhodovat a přitom, aby zůstala jasná odpovědnost. Jen tak je možné, tvrdí dál Merkelová, aby se Německo prosadilo ve společnosti, v níž se konkurence neustále zvyšuje a kde budou vítězit stále častěji lepší výrobci ze vzdálenějších zemí, kde jsou nižší náklady na pracovní síly. Nové technologie tuto konkurenci v několika málo příštích letech enormě zvýší, zvlášť po té, co se čím dál tím víc prosazuje ve všech oborech Čína a Indie. V nejbližší době je třeba očekávat například velkou konkurenci v automobilovém průmyslu, kam velmi razantním způsobem vstoupí Čína.

Paní Merkelová se snaží v rozhovoru pro Der Spiegel čtenáře přesvědčit o tom, že velká koalice je i velkou šancí, protože otevírá nové možnosti překročit při řešení zásadních problémů malé stranické kontexty.

Spustit audio