Putin zahájil čtvrté prezidentské období, demonstrovaly proti němu tisíce Rusů

7. květen 2018

Ruský prezident Vladimir Putin dnes složil slavnostní přísahu a zahájil své čtvrté funkční období v čele státu. Proti jeho inauguraci nicméně v sobotu protestovaly tisíce lidí po celé zemi. Proti demonstrantům zasáhla policie, zatčeno bylo na šestnáct set lidí včetně Alexeje Navalného.

Tohoto opozičního lídra, který protesty zorganizoval, odtáhla moskevská policie za ruce a nohy pár minut po jeho příchodu. Policisté zasáhli i proti dalším demonstrantům, kteří zaplnili Puškinovo náměstí. Samotného Navalného úřady propustily v noci na neděli, informuje server stanice Rádio Svobodná Evropa – Rádio Svoboda.

Luboš Palata: Putina volila tentokrát i Moskva. Ale podmínečně

Vladimir Putin

Také v Moskvě se v metru rozdává deník, který se jmenuje Metro. Je také jako v Praze zadarmo, ale o takové události, jako jsou volby prezidenta Ruska, samozřejmě napíše.

Jen v Moskvě bylo zatčeno sedm set lidí, v Petrohradu kolem dvou set. Po celém Rusku pak došlo k zadržení 1 612 osob, vypočítává nevládní organizace OVD-Info, která sleduje případy politicky motivovaného zatýkání. Protestní akce, organizované Navalného týmem, se konaly v devadesáti ruských městech pod heslem: „On není náš car“.

Vladimir Putin poprvé nastoupil do prezidentského úřadu v roce 2000 a s krátkou přestávkou se postupně stal nejdéle vládnoucím ruským lídrem od dob Stalina. Jeho působení si ale o víkendu vysloužilo od mnohých kritiku.

„Lidé u moci jsou horší než banditi, zhoršili životní podmínky v zemi. Nikdo nemůže důstojně žít s takovými platy a v takovém životním prostředí,” cituje jednu z účastnic demonstrace americký deník Washington Post.

Pryč s carem

Protesty se konaly nejen v Moskvě a Petrohradu, ale i v odlehlejších oblastech. Protestovalo se například v Kaliningradu u Baltského moře, v Nižném Novgorodu na řece Volze, v sibiřském Krasnojarsku nebo v Chabarovsku na ruském Dálném východě.

Ruská cenzura prohrává bitvu s messengerem Telegram

Ruští aktivisté protestují proti zákazu služby Telegram

Na základě rozhodnutí soudu začal ruský federální úřad pro kontrolu médií Roskomnadzor tento týden na území Ruska blokovat službu Telegram, jeden z nejúspěšnějších světových internetových messengerů. Jejím zakladatelem a vlastníkem je ruský podnikatel Pavel Durov.

Protestující skandovali hesla jako: „Rusko bez Putina“, „Putin je zloděj“ nebo „Pryč s carem“. V Rusku je třeba, aby demonstrace schválily příslušné úřady. Na mnoha místech ale úředníci povolení k protestům nevydali.

Podle amerického listu demonstrace ukázaly rozpolcenost ruské společnosti před dnešní Putinovou inaugurací. O víkendu nicméně vyšlo do ulic méně Rusů, než tomu bylo v roce 2012, kdy Vladimir Putin zahájil své třetí funkční období. Tehdy jen v hlavním městě protestovalo na sto tisíc lidí.

Ruská média v souvislosti se sobotním moskevským děním mluví o tisícovkách lidí, podle policie čítala účast patnáct set osob. Bezpečnostní složky ale v Rusku často při protivládních protestech reportují nižší účast, upozorňuje Rádio Svobodná Evropa. Dodává, že v Petrohradu se sešla vyjádřit nespokojenost asi tisícovka lidí.

Odhodlaní, ale osamocení

Washington Post si myslí, že demonstrace potvrdily odhodlanost početné skupiny Navalného příznivců, kteří jsou ochotní riskovat agresivitu ze strany policie, a dokonce možné zatčení.

„Nedomníváme se, že bychom mohli Rusko přes noc proměnit v úžasnou, prosperující zemi,” řekl ve videu na serveru YouTube Leonid Volkov, šéf štábu Alexeje Navalného. „Naše úsilí musí odpovídat úsilí našich protivníků, jen tak budeme schopni situaci postupně obránit v náš prospěch,” vzkázal dále Volkov a vybídl občany k další účasti na protestech.

Podle průzkumů má ale prezident Putin i nadále podporu většiny Rusů všech věkových kategorií. Lidé ho považují za záruku prosperity, stability a jistoty proti ohrožujícím silám Západu. Odhodlanost lidí k protivládním protestům je teď podle sociologických sond nejnižší od roku 2010.

Spojené státy i Evropská unie masové zatýkání protestujících odsoudily. „Lídři, kteří nemají pochybnosti o vlastní legitimitě, nezatýkají poklidně protestující oponenty,” vzkázala na sociálních sítích mluvčí americké diplomacie. Podle prohlášení Evropské unie pak reakce policie ohrozila „základní svobodu projevu a shromažďování“, uvádí Rádio Svobodná Evropa.  

Spustit audio

Související