První plod Infragenu

23. září 2010

Ve čtvrtek 19. dubna byla slavnostně otevřena nová budova Ústavu molekulární genetiky Akademie věd ČR v areálu biomedicínských pracovišť v Praze-Krči.

Před několika lety začal tehdejší ředitel Ústavu molekulární genetiky prof. RNDr. Václav Pačes s radostí i s trochou pýchy ukazovat v pracovně návštěvníkům roli plánu nové budovy svého pracoviště v akademickém areálu v Praze-Krči. Spojoval to vždy se slovem INFRAGEN.

Nová budova se totiž stala jedním z programů infrastruktury pro rozvoj výzkumu v oblasti molekulární a buněčné biologie, genomiky, biotechnologií a bioorganické chemie. Profesor Pačes v době, kdy na místě dnešního moderního Ústavu molekulární genetiky byla holá pláň, plál nadšením. Byl přesvědčen, že budova bude nejen účelná, ale i krásná.

interiér

Stalo se tak. Účelnost je obohacena uměleckým přístupem architekta, například originálním skleněným hlavním schodištěm, kterým vidíte z třetího patra až do přízemí a zprvu máte trochu strach, že se jím propadnete...

Spokojenost s pracovišti i s laboratořemi vidíte i na tvářích vědců. Cítíte i úsilí správce originální budovy Tomáše Němce, aby vyhověl každičkému přání i snu svých zaměstnavatelů... Laboratoře přitom nezakrývají, že jsou tím, čím být mají, nad hlavou vědců proudí vše, co ke své práci potřebují...

Profesor Pačes postupně nakazil svou vizí i současného ředitele ústavu, prof. RNDr. Václava Hořejšího, který se nyní stal také obhájcem výtvarné podoby nové budovy. Místnost ředitele jej neukrývá v hájeném zázemí, ale kolemjdoucí ho může zahlédnout skleněnou stěnou ředitelny, zda pilně pracuje...

Pamětníky výstavby dřívějších akademických pracovišť až šokuje, jak rychle se v tomto případě tužba proměnila v realitu - výstavba byla zahájena v roce 2005, v prosinci loňského roku tu začali bádat první vědečtí pracovníci. A to na vědeckém pracovišti 21. století, jak tvrdil při zahájení předseda Akademie věd České republiky Václav Pačes.

Stavbě nové budovy UMG jsme se v našem vysílání věnovali hned několikrát:

Rozhovor Ivo Budila s prof. Václavem Hořejším z 1. února 2007:

Diskusní pořad Třetí dimenze z 27. února 2007 (moderoval Luboš Veverka):

Rozhovor Daniela Mrázka s prof. Václavem Hořejším z 19. dubna 2007:

autor: Ivo Budil
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.