Prší, ale je sucho? Jak to jde dohromady, ví hydrolog Daňhelka

24. květen 2018

Občas tady zaprší nebo zabouří, přesto se od odborníků neustále dozvídáte, že je sucho. Hydrologové, zemědělci a lesníci hlásí, že spodní vody je pořád míň. Jak to se tedy suchem v Česku opravdu je?

„Aktuální situace poloviny května je opravdu extrémní,“ říká hydrolog a náměstek Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) Jan Daňhelka. Musíme prý totiž počítat s tím, že největší množství vody v krajině je vždy na konci března a začátku dubna. To je teď náš  problém.

Jsme na 62 %

V typickém roce pak hladiny vod postupně klesají a minimum je na konci léta. Takže dnes jsme něco málo za vrcholem a vypadá to špatně. „Udělali jsme dlouhodobé srovnání za několik posledních suchých let a tato startovací pozice je z nich opravdu nejhorší. Aktuálně 62 % sledovaných mělkých objektů podzemních vod vykazuje stav silného nebo mimořádného sucha. Rok 2018 tak bude zřejmě nejsušší v historii,“ varuje hydrolog.

Mapa sucha

Mohl by se tak splnit katastrofální scénář roku 1947? V poválečném roce totiž velké sucho způsobilo hladomor. „Právě rok 1947 je příkladem skutečnosti, že ani dobrý startovací bod z počátku jara nemusí znamenat celoroční dostatek vody. Jaro tehdy začalo velkou, 20letou povodní a vody bylo dost i během prvních letních měsíců. Pak ale přišly velmi vysoké teploty beze srážek a republika se potýkala s velkým suchem a hladem.“ Od té doby „ale uplynulo hodně vody“ a Česko se umí suchu líp bránit.

Všechny naše velké nádrže, které zásobují obyvatelstvo vodou až do vodovodních sítí, nebo pro vylepšování průtoků, byly postaveny až po krizovém roce 1947.


Jan Daňhelka

Málo je vody i v řekách

Ubývá ale i objem povrchových vod, které protečou našimi řekami. „Celkový objem nám opět vyšel nejmenší, a to někdy od 20. až 30. let minulého století.“ Problém tady byl už v roce 2015, hlavně na severu Moravy a „viditelně málo vody“ bylo i na začátku 90. let na Vltavské kaskádě. „Pokles na Želivce byl takových 15 metrů, přesto se, když začalo pršet, zas bez problémů naplnila,“ dodává lehce optimisticky náměstek ČHMU Jan Daňhelka.

autoři: Vít Pohanka , lup
Spustit audio

Související